БългарияНа Фокус

Заведенията с ултиматум: Или отваряме на 1 февруари, или минаваме на “италианския модел”

Асоциацията на заведенията в България с ултиматум към вкастите: Или да бъде разрешено отварянето на ресторанти и кафенета, или се преминава към “италиянския модел” – отваряне въпреки ограничителните мерки. 

Това съобщи председателят на асоциацията Ричард Алибегов след среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 

 

“Ако не се случи отварянето, обсъждаме италианския модел, до понеделник ще се вземе решението. Не е ясно на какъв принцип се отварят детски градини и училища”, каза Алибегов. 

 

Той подчерта, че от властите е дошло предложение за отваряне на заведенията след 18 февруари. Това обаче не устройва браншовите организации:

 

“Трябва да работим заедно. До ден-днешен изчакахме, затворихме се, сега според нас е моментът, в който трябва да ни бъде върнат жестът и да бъдем пуснати да работим при дори 50 % капацитет. На 1 февруари искаме да отваряме ресторанти, кафета и сладкарници. Те предлагат на 18-20 февруари”, обяви той.

 

Няма единодушие и по предложението на премиера Бойко Борисов заведенията да работят до 22,30 часа:

 

“Има 30 случая на заразяване и 30 неразкрити, нашият бранш спазва мерките. Ако останем затворени, тези 60 случая ще станат 20 000”, прогнозира Алибегов по повод установените нарушения на работа на заведения въпреки ограниченията.

 

По-рано днес от Българската асоциация на заведенията разпространиха своя позиция, в която настояват бизнесът им да бъде отворен. Според БАЗ мерките за подпомагане не работят, тъй като те са създадени за бизнес, който работи.

 

Ето и пълнаа позиция:

 

“През последната година живеем в състояние, в което хората, държавите и предприятията са затворени. Затварянето се наложи, за да се предотврати заразяването на хора от коронавирус и спасяването на човешки животи.

 

Това предложи СЗО и всички правителства на държавите го приложиха.

 

Това е възможно в краткосрочен план. За да се даде възможност на здравните системи в света да се подготвят за работа в условията на новия вирус, за да се облекчат здравните системи на държавите.

 

Ние наблюдаваме, че затварянето не е временно, а се превърна в постоянно.

 

Цената на затварянето доведе до спад в производството и потреблението.

 

Последиците от това са: загуба на работни места и фалирали предприемачи.

 

Сериозни последици се нанесоха върху физическото и умственно здраве на хората.

 

Правителствата създадоха пакети от социални и икономически мерки, за да подпомагат бизнесите, които са затворени. Мерките не дават нужния ефект, защото бизнесите са затворени. Пакетите, които предлагат са за отворени бизнеси, с намалени обороти. Подкрепата е временна, докато потреблението се доближи до преди времето на пандемията. Целия ефект от мерките, може да се види, когато икономиката е отворена.

 

Заведенията за обществено хранене и развлечение са част от туристическия продукт, в който влизат много други бизнеси: транспорт, културни и развлекателни мероприятия, хотели, туроператори, турагенти и др.

 

Туризмът е най-засегнат от коронавируса, заради здравните мерки, които се налагат от правителствата в света.

 

Ресторантьорската, сладкарска, кафе-клубна, барова и развлекателна индустрия се видя, че всъщност въобще не е маловажна част от икономиките в света. Затварянето на обектите, освен че доведе до голям брой служители без работа, остави и голям брой други бизнеси и професии без дейност като: охранителни фирми, таксиметрови фирми, складове за търговия, фирми производители, музиканти, артисти, балети и др.

 

Ресторантьорската, сладкарска, кафе-клубна, барова и развлекателна индустрия е в очакване да бъде отворена възможно най-скоро.

 

След това може да се очаква и ползата от мерките на правителствата.

 

В България се очаква да се види ползата от мерките – намаленото ДДС за бранша на 9%, вдигнатия осигурителен праг на служителите и мярката 60/40, за туризма – 80/20.

 

Затова е нужно да се отворят всички бизнеси, които нямат възможност да работят отдалечено и да не се затварят повече.

 

Ресторантьорската, сладкарска, кафе-клубна, барова и развлекателна индустрия е една от малкото с изградени стандарти на работа в сегашната ситуация:

 

• Работи с намален капацитет на клиенти;

 

• Всеки посетител и служител има неограничен достъп до топла вода, сапун, дезинфектант;

 

• Изградена система за освежаване на въздуха;

 

• Изградени системи за дезинфекция;

 

• Постоянен контрол от държавните органи, както и от самите отговорници в обектите;

 

В заведенията потребителите не се задържат повече от час, час и половина.

 

Хората не ги посещават всеки ден. Сядат на маса от двама до четирима души.

 

Година по–късно, за ресторантьорската, сладкарска, кафе-клубна, барова и развлекателна индустрия все още не става ясно защо остава затворена и е сочена за място с висок риск на заразяване от коронавирусна инфекция.”

 

 

 

Припомняме, че днес премиерът Бойко Борисов предложи освен големите ученици да се върнат в училищата, да се отворят и спортните зали и фитнесите. Министър-председателят призоова да се помисли за отваряне на заведенията и моловете при определени правила. 

 

Окончаелно решение за мерките обаче ще се вземе в четвъртък. 

 

Всеки пети положителен COVID-тест е съмнителен за новия щам

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button