Завод е пред затваряне заради ромско семейство – превърнали входа в тоалетна

Завод е пред затваряне заради ромско семейство – превърнали входа в тоалетна

Модерно сладкарско предприятие със 150 работници в пловдивското село Кадиево може да бъде затворено заради 9-членно ромско семейство, пише в. „24 часа„.

 

Циганите са се настанили незаконно върху общинско място, вдигнали са колиби и се изхождат пред входа на завода, тъй като нямат тоалетна. А вътре се произвеждат кроасани, пасти и пандишпани и хигиената е от изключителна важност.

 

“12 млн. лева съм инвестирал, но е на път да ми съсипят бизнеса”, оплака се собственикът Николай Христозов.

 

25 години той обикалял институции да му решат проблема с циганския катун, но досега не срещнал подкрепа. Преди дни отишъл в приемния ден на областната управителка Дани Каназирева и потърсил помощ от нея.

 

“Няма да приема бизнесът на човек, инвестирал в техника и хора, да бъде провален от едно ромско семейство”, отсече тя. И веднага алармира ръководството на община “Родопи”, на чиято територия е Кадиево.

 

Каназирева поиска от МВР да провери адресната регистрация на въпросната ромска фамилия.

 

“До месец и половина колибите трябвам да бъдат премахнати, защото са незаконни, а хората – преместени”, категорична е Каназирева.

 

Според нея има риск от хигиенна гледна точка за предприятието. Една муха да литне към цеховете и санитарните органи могат да го затворят, защото вътре се произвеждат хранителни продукти.

 

“Извършихме проверка на място. Земята, където е катунът, е общинска и досега не са плащани данъци за ползването ѝ. Няма никакви строителни книжа за постройките на циганите. Ако някой отиде и си вдигне сграда в чужд имот, на следващия ден ще има проблеми с властите. В случая обаче 25 години нищо не е предприето”, изумена е Каназирева. Христозов и дъщеря му Кристина Ташева разказаха, че на 6 януари тази година лумнал пожар в една от стаите на ромите и за малко огънят не се прехвърлил в завода. Пожарът е овладян от 5 екипа.

 

“Разбрах, че се подпалил юрган. Всички са успели да се спасят. Заварих навън децата голи и боси. Качих ги на колата си и ги закарах в административната сграда на селото, където пренощуваха заедно с родителите си”, разказа кметицата на Кадиево Лиляна Петрова.

 

Няколко дни след това семейството отново се върнало в незаконния си дом, тъй като 2 от стаите не били засегнати. Много жители на селото им помогнали и донесли купища дрехи и храна. Петрова потвърди, че въпросното семейство Керимови живее в невъобразима мръсотия.

 

Първоначално били 9 деца и двама възрастни. После някои се изпоженили и напуснали. Още през ноември 2019-а, когато встъпила в длъжност, получила устни сигнали, че циганите са заринали в отпадъци всичко наоколо. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.