You are currently viewing Здравният министър представи план за цялостна промяна в системата
снимка: Министерство на здравеопазването

Здравният министър представи план за цялостна промяна в системата

Голяма реформа в здравната система предлага служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Това стана ясно на съвместна пресконференция с управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. 

 

По думите на Стойчо Кацаров някои от предложените промени, които вече са обсъдени с организациите в здравеопазването. могат да влязат в сила веднага, а други – с подписването на новия Национален рамков договор между НЗОК и БЛС в началото на 2022 г. 

 

Ето какви са основните предложения:

 

  • Отпадане на лимитите

 

„На първо място, аз ще настоявам да отпаднат лимитите. Те бяха въведени 2015 година, а няма данни това да е подобрило медицинската помощ. Лимитите предизвикват неизплатени суми на болниците,“ посочи здравният министър.

 

По думите му този модел не може да работи.

 

„Много болници осъдиха НЗОК, а тази година имаше няколко решения на съда, според които, ако дейността действително е извършена от болницата, не може да не бъде платена, добави той. На практика лимитите са наказание за добре работещи болници“, каза още Кацаров.

 

  • Промяна в цените на медицинските услуги

 

„Аз ще настоявам да се въведат коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали човека, който лекуваш, е на 20 или на 90 години. Поставянето на дадена диагноза също не е различно. Идеята на въвеждането на коефициенти е, за да има по-справедливо заплащане“, обясни той.

По отношение на отпадането на лимитите и промяна на цените на пътеките това може да стане още следващия месец, каза още д-р Кацаров. Правилното обаче е да се договорят и да се стартират от 1 януари със следващия бюджет.

 

  • Прехвърляне на повече дейности от болничната в извънболничната помощ
  • Да се сложи край на историята 24 часа, 7 дни на разположение да са личните лекари. По думите му това води до неблагополучие и за лекаря, и за пациента.
  • Пациентът да контролира дейността

 

Кацаров уточни, че и потребителите би трябвало да са заинтересовани да не се злоупотребява с техните пари и източването на системата.

 

По думите му цялостна промяна в модела на здравеопазването е необходима.

 

„Искаме да ви представим една наша обща инициатива, за която вече сме разговаряли и дори имахме и подписан съвместен протокол. Инициатива, която е насочена към промяна на модела. Искаме да поставим началото на такава промяна, защото всички ние споделяме оценката, че здравната ни система не се намира в добро състояние и може са работи доста по-добре отколкото работи в момента“, заяви Кацаров в началото на пресконференцията. 

 

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев каза, че експертите ще обсъдят какви биха могли да бъдат промените в нормативната уредба, а за цени може да се говори през есента, когато ще има яснота за бюджета на Здравната каса.

 

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров посочи, че идеите на министъра са били обсъждани в съсловната организация. Важно е парите да следват пациента, да не се определят в някой кабинет, важно е да изнесем голяма част от дейностите в извънболничната помощ, коментира той.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК