БългарияПоследни новини

Здравният министър: Все по-засегнати от коронавируса са младите хора

По време на петъчния парламентарен контрол в Народното събрание здравният министър проф. Костадин Ангелов защити новите мерки, въведени от вчера. Той коментира защо големите ученици в най-засегнатите райони у нас минават на дистанционно обучение и подчерта, че от коронавируса са засегнати все повече млади хора:

 

“Наблюдава се съществена ескалация в интензивността на епидемичното разпространение. Най-засегнати от новия коронавирус са лицата в млада и активна възраст, като е регистриран подем в заболяемостта при учениците в гимназиален курс – 15-19-годишни и в прогимназиален курс 10-14 години”, подчерта той, цитиран от БНТ.

 

А мярката за дистанционно обучение цели да се намали възможността за разпространение на вируса:

 

“Предвид това и наличните данни, че при децата вирусът може да протече асимптомно с лека или нетипична клинична проява е въведена конкретна мярка за прекъсване механизма на предаване на инфекцията, ограничаване възможността за заразяване на контактни лица сред педагогически персонал. Мярката цели забавяне развитието и интензивността на пандемията”, добави министърът.

 

Проф. Михайлов репликира, че с преминаването на онлайн обучение се създават условия за “образователна катастрофа”. Той цитира изследване на Френската педиатрична асоциация, в което се вижда, че точно тези групи от населението боледуват безсимптомно и помоли министъра внимателно “да таргетира противоепидемичната си политика”.

 

“Тъй като при отворен режим на движение на населението, при работещи заведения за обществено хранене, при движение на всички граждани, свързани с работни функции в обществото, изключването на учащите се в един или друг процент, няма по никакъв начин – и това се вижда от политиката на големите държави, които отвориха своите училища – ние създаваме условия за образователна катастрофа”, каза проф. Михайлов.

 

Той призова министъра да се вземат най-точните и динамични решения, за да не изпадаме в положение “на триците – скъпи, на брашното – евтини”.

 

Министърът отговори, че учениците боледуват безсимптомно, но участват и спомагат за пътя на разпространение на заразата.

 

За отворените ресторанти Ангелов каза, че там се спазват епидемични мерки за дистанция и изрични указания за отстояние.

 

Гришо за дълготрайните последици от COVID-19: Нищо не е същото като преди

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button