BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Зеленски: Участниците в днешната среща трябва да решат заедно как да постигнат мир

„Участниците в днешната среща трябва да решат заедно как да постигнат мир в Украйна по наистина траен начин съгласно Устава на ООН“.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в речта си при откриването на Срещата на върха за мир в Украйна, която се провежда край град Люцерн в Швейцария.

Зеленски каза, че Русия не се интересува от мира и че участниците в срещата трябва да решат заедно как да постигнат мир “по наистина траен начин” съгласно Устава на ООН.

“Когато планът за действие е на масата, съгласуван от всички и прозрачен за народите, тогава той ще бъде съобщен на представителите на Русия. Така че на втората среща на върха за мир да можем да фиксираме истинския край на войната”, подчерта украинският президент.

Зеленски заяви, че Русия не е била поканена на срещата на върха, тъй като Москва не се интересува от мира.

Според украинският лидер срещата на върха ще се съсредоточи върху три точки: ядрената безопасност, продоволствената сигурност и освобождаването на затворници и депортирани.

Той отбеляза, че срещата ще докаже, че мирът и сигурността са възможни, и ще предостави “реален план”, за да се гарантира, че всяка стъпка към мира работи.

Зеленски подчерта, че правилата на Устава на ООН трябва да бъдат приложени и че Киев и участниците в срещата на върха трябва да решат как страните ще си сътрудничат и кои ще бъдат съводещи за изпълнението на плана за действие.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Г-7: Русия трябва да плати над 486 млрд. долара на Украйна

Подобни статии

Back to top button