BulletinПоследни новиниСвят

Зеленски уволни и началника на личната си охрана

Украинският президент Володимир Зеленски уволни на 9 май ръководителя на отдела, отговарящ за личната му охрана, след като двама от служителите му бяха задържани тази седмица заради предполагаем заговор за убийството му, предаде АФП.

Зеленски публикува указ за „освобождаване на Сергий Леонидович Руд от длъжността началник на Департамента за държавна защита на Украйна“.

В него не се посочва причината за отстраняването на Руд, нито негов заместник на изключително важния пост.

Съобщението беше направено, след като Службата за сигурност на Украйна SBU обяви, че е осуетила руски заговор за убийството на Зеленски и други висши служители.

От там заявиха, че е задържала двама полковници от отдела за лична охрана по подозрение, че са предавали секретна информация на конкурентната руска служба за сигурност ФСБ.

За единия от тях се твърди, че лично е предоставил ракетни снаряди, дронове и противопехотни мини на агент, който да извърши нападенията.

47-годишният Руд е оглавявал отдела – който следи за личната сигурност на президента, други висши служители и техните семейства – от 2019 г. насам.

Зеленски е мишена за Русия, откакто тя нахлу в страната през февруари 2022 г. Миналата година той заяви, че е наясно с поне „пет или шест“ осуетени заговора за убийство срещу него.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Столтенберг: НАТО няма да изпраща войски в Украйна

Подобни статии

Back to top button