БългарияНа ФокусПоследни новини

Земеделци протестират украинското зърно, блокираха главни пътища из страната

Земеделските производители и животновъди са излезли на протести из цялата страна. Те са обявили блокади на 47 места из страната. Стотици трактори и земеделски машини от Ямбол, Сливен, Карнобат, Айтос и Бургас блокираха „Петолъчката“ и се готвят да тръгнат към София. Те тръгват в 13:00 към столицата и ще паркират на нива близо до града, а в 08:00 утре ще влезнат в София и ще блокират столицата.

„Да вкараш стока под себестойност с качество на боклук и да я продаваш, за да убиеш българския производител това не е нормално. И когато някой иска диалог, а ти го наричаш терорист, също не е нормално. Аз се гордея, че съм тракторист, не съм терорист. Аз съм производител и имам продукт, държавата пуска нелоялната конкуренция, тя идва при мене и прави тоя продукт ей така (смачква грозде с ръката си) и после ме изкарва на пазара и казва – ти имаш субсидия“, каза лозарят Методи Пенчев, организатор на протеста в Бургас.

Над 50 тежки машини на зърнопроизводители се включиха в протеста в добричкото село Карапелит. Участваха още животновъди, както и пчелари. Машините се движат бавно през центъра на селото, като на всеки час спират, за да може да се изтеглят автомобилите, попаднали в задръстване заради протеста. Според протестиращите тази организация ще продължи до 17.00ч.

В Монтана повече от 50 селскостопански машини и около 200 леки автомобили блокираха за минути Е-79. В момента пътя Монтана-Враца е блокиран и движението към София е пренасочено през прохода „Петрохан“. Заради забраната от там да минават превозни средства над 12 тона, тапата от моторни превозни средства на околовръстния път е дълга.

Протестиращите край Благоевград не бяха допуснати от полицията да блокират главен път Е-79. Полиция спря с жива верига тракторите и хората, които бяха тръгнали пеш към кръговото кръстовище на пътен възел „Благоевград Юг“, въпреки че организаторите на протеста твърдят, че имат разрешение от отговорните институции за краткотрайно затваряне на главния път.

След диалог с полицията, охраняваща протеста, все пак тракторите бяха пуснати за кратко на главния път. В страни от трасето обаче останаха голяма част от недоволните земеделци.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Денков: Зърнопроизводителите протестират за неща, които вече са решени

Подобни статии

Back to top button