БългарияНа ФокусПоследни новини

Земеделците обявяват масови протести в цялата страна – вижте къде ще се блокира движението

Земеделските производители обявиха безсрочни протести в цялата страна. Те не останаха удовлетворени от мерките на правителството, въпреки проведения диалог и обещанията на премиера да осигури помощ на земеделците на загуба.

карта протест
Карта на протеста

Фермерите заявиха, че вече са 26 организации, включително зърнопроизводители, зеленчукопроизводители, овощари, животновъди и пчелари. Те ще блокират ключови места из държавата и ще протестират до оставката на министъра на земеделието.

От Асоциацията на земеделските производители заявиха, че ще протестират до 13 февруари, но от други асоциации смятат протестите за безсрочни, като е ясно само началото им – вторник, 6-ти февруари от около 10:00 часа.

Протестите първоначално ще траят около 2 часа, като постепенно ще бъде удължавано времето, в което ще се блокират кръстовищата.

Исканията на земеделците са включване на основните пет култури в сектор „Зърнопроизводство“ (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори.

Напояването да стане стратегически национален приоритет – мерки и действия за подобряване на поливното земеделие в страната: държавна подкрепа за цената на водата, апелират протестиращите.

Отстояването на твърда позиция за защита на българското производство при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна, т. нар. Регламент за автономни търговски мерки (АТМ), като се предотврати повторна заплаха за родното производство на зърнени и маслодайни култури, чрез включване в регламента на защитни мерки, лицензионни режими и квоти за вносните суровини.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

От ГЕРБ изясниха: Няма да участваме в сглобки в София

Подобни статии

Back to top button