БългарияПоследни новини

Злато за 2,2 млн. лева и 40 килограма хероин заловиха на българската граница (СНИМКИ)

40 килограма хероин и 41 килограма златни накити са задържани при два различни случая на граничния пункт по Дунав мост 2 при Видин на изхода от страната.

 

14- каратовото злато, разпределено в 64 пакета и кутии е задържано на Дунав мост 2 около 16 часа на 20 октомври. Количеството е рекордно за последните 17 години, а стойността на пакетите с накити е над 2,2 милиона лева.

 

злато, хероин
снимка: Агенция “Митници”

 

То е било укрито в скривалище в пода на автомобила, отваряно посредством специален електрически механизъм през запалката на автомобила. Двамата шофьори, които са българи, са казали, че превозват само личен багаж. Пътували са от Турция за Германия. Автомобилът е собственост на юридическо лице в Германия.

 

злато, хероин
снимка: Агенция “Митници”

 

А пратката с наркотика е открита на 19 октомври в камион, пътуващ за Нидерландия. Пакетите хероин са били укрити в машини за дезинфекция, които предварително са разглобени. Шофьорът на товарния автомобил е български гражданин и многократно е минавал граничния пункт, съобщиха от агенция “Митници”. Той заявил, че превозва групажна стока.

 

злато, хероин
снимка: Агенция “Митници”

 

“И при двата случая колегите са използвали опита, който имат, защото това е вътрешна граница и няма сто процентов контрол“- каза Иво Поаков, началник отдел към Териториална дирекция “Митници”-Русе и допълни:

 

“Това е обичайна практика за известни турски фамилии, които по този начин внасят стоката си в Европейския съюз. Просто по този начин се спестяват вземанията, които са дължими към бюджета. По този начин се спестяват вземания… Тепърва ще установим дали това количество е събирано, на етапи е внасяно или директно си идва в този вид, в който ние го намерихме. По принцип в такива тайници през годините сме откривали наркотични вещества. Дори колегите, когото установиха наличието на тайника, първоначално си помислиха, че става въпрос за дрога.“

 

злато, хероин
снимка: Агенция “Митници”

 

Към момента е задържан шофьора на камиона с наркотика, каза Владислав Влашев, зам.- окръжен прокурор на Видин:

 

“Вече имаме мярка за неотклонение “задържане под стража на българския гражданин, заловен с хероина. Днес предстои да бъде внесено искане за задържане на другите двама български граждани със златото.”

 

злато, хероин
снимка: Агенция “Митници”

 

Източник: БНР

 

Германия обяви България за високорискова заради коронавируса

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button