You are currently viewing Зловещи крилати влечуги с остри зъби обитавали земята преди милиони години

Зловещи крилати влечуги с остри зъби обитавали земята преди милиони години

Учени откриха фосили от летящи влечуги с остри зъби, които са живели в Сахара преди 100 милиона години.Останките са открити в Африка от международен изследователски екип под ръководството на учени от университета Бейлър в Тексас, предаде БТА.

 

Пернатите животни са имали обхват на крилете 4 метра и са се реели над речни екосистеми, които по онова време са съществували в Сахара. Въпросните птерозаври са загребвали риби с крилете си и са ги улавяли с острите си зъби във въздуха.

 

Учените идентифицирали три нови вида въз основа на части от челюсти със зъби, открити от миньори в селището Бегаа в Югоизточно Мароко.“Фосилите от птерозаври са изкючително редки, като повечето от тях са открити в Европа, Южна Америка и Азия.

 

Новите находки хвърлят светлина върху света на птерозаврите през кредата в Африка“, заяви ръководителката на изследването Меган Джейкъбс от университета Бейлър.

 

Специалистите установили, че птерозаврите в Африка са били сходни с онези на други места по света, но не и идентични с тях – ловували са риба, която била в изключително голямо изобилие. „Като си има предвид, че става въпрос за едри животни, телесното им тегло е било малко.

 

Костите им са били тънки като лист хартия и кухи като тези на птиците. Това им е позволявало да се издигнат във въздуха въпреки големите си размери. Птерозаврите са прелитали между Южна Америка и Африка по същия начин, както днес това правят кондорите и албатросите“, поясни Джейкъбс.

 

Фосили от единия от видовете – Anhanguera, по-рано са били открити единствено в Бразилия, а от вида Ornithocheirus – в Англия и Централна Азия. Резултатите от изследването са публикувани в Cretaceous Research.

 

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО