You are currently viewing Знаковите лица, които вече се ваксинираха
снимка: Pixabay

Знаковите лица, които вече се ваксинираха

Днес старт на кампанията по ваксиниране у нас постави здравнят министър Костадин Ангелов в столичната болница „Св. Анна“. Минута след него се ваксинира и началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. Още много знакови лица обаче решиха да дадат личен пример и да се имунизират още в първия ден. 

 

В Пловдив пръв се ваксинира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. 

 

„Ваксините са това откритие на науката, което ни дава възможност да контролираме такива тежки заболявания. Ваксинирам се на първо място, защото вярвам в постиженията на науката. На второ място, защото си мисля, че е крайно време да заживеем живота, който живяхме преди пандемията“, заяви Иван Маджаров.

 

Той бе категоричен, че личният пример е изключително важен.

 

Преди ваксинацията бе измерено кръвното му, което отчете завишена стойност от 160/90. Според лекарите обаче това е нормално, предвид възрастта му и специфичната ситуация – ваксинация пред камери и фотоапарати.

 

В столицата се ваксинира директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Той бе категоричен, че дори преболедувалите трябва да се имунизират:

 

„Независимо че аз съм изкарал COVID, смятам, че трябва да се ваксинирам, както и другите хора, които са прекарали COVID-19, защото няма траен имунитет и антителата постепенно спадат. Затова е хубаво да се ваксинираме, за да постигнем колективен имунитет. Чувствам се така, както се чувствах и преди ваксината. Смятам, че всеки, който е клинично здрав, трябва да се ваксинира“, каза Балтов.

 

Ваксинира се и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. Целта на примера, който той дава със самия себе си е да докаже на хората, които се колебаят дали да се ваксинират, че това е напълно безопасно:

 

„Искаме да покажем, че ваксината е безопасна, безвредна и има единствено позитивни ефекти. Тя предпазва от заболяването. Не е лекарство, а профилактично средство срещу това тежко страдание за хората. 95% е ефективността на тази ваксина, а много малко ваксини могат да се похвалят с това.

 

В началото ще бъдат по-малко ваксинираните, като са получени дози за около 5000 души. Това е една генерална репетиция, на която не са разрешени грешки. Ще видим как правим много добра организация и тя ще става все по добра. Призоваваме всички да се ваксинират, защото това е единственият изход. Нека да посрещнем лятото другата година като едно нормално лято“, каза проф. Гигов. 

 

Продължава и ваксинацията в Бургас и Пловдив на медицински лица. Имунизацията е доброволна и безплатна.

 

Само днес доза от препарата ще приемат 163 лица от медицинския персонал на 12 болници в Пловдив. В следващите дни ще бъдат имунизирани още 440 медици. В събота ваксините бяха доставени в сградата на Регионалната здравна инспекция.

 

Медицинската сестра Златина Парушева е първият ваксиниран медик срещу COVID-19 в Бургас. Тя е с 40 годишен стаж и дава дежурства в триажния център към УМБАЛ Бургас от самото му откриване. Вторият ваксиниран е д- р Владислав Русинов от УМБАЛ Бургас. Ваксинирането беше извършено в специален кабинет в ДКЦ “ Николай Чудотворец “ точно в 10 ч.

 

Общо 120 медици ще бъдат ваксинирани днес в 10 лечебни заведения в Бургас. Единствено, работещите в Спешна помощ ще бъдат ваксинирани в открития кабинет в РЗИ Бургас. 1800 медици от Бургас са проявили желание да се ваксинират на първия етап.Вчера бяха доставени 250 дози от ваксината. Ваксинирането в Бургас ще продължи още два дни.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК