Последни новиниСвят

Зоран Заев обвини България в нарушаване на Международното право и „анахронична позиция“

Отново скандални обвинения срещу българия дойдоха от страна кандидат-член на ЕС – Северна Македония. Вместо да се опитва да се върне на масата на преговорите и да смекчи тона, премиерът на страната Зоран Заев отправи остри безпочвени обвинения към София.

 

Той обвинява България в „анахронична позиция, противна на международното право“. Обвинява България, че не признава съвременната тяхна идентичност и език и отправя упреци към управляващите и цялата българска политическа класа, че блокират Македония заради изборите. Обвинява, че България се вторачва в маловажни теми свързани с миналото, вместо да гледа към бъдещето.

 

И всичко това се случва по време на форум, организиран от Атлантическия съвет на тема „Северна Македония на прага на Европа“.

 

В дебатите той отговаряше на въпроси по няколко ключови теми, които бяха поставени като въпроси от страна на на присъстващите и публиката.

 

Във връзка с настоящата ситуация в отношенията София-Скопие Заев изтъкна че „непринципната позиция на България е попречила на провеждането на първата междуправителствена конференция с ЕС, с което трябваше да бъде ознаменувано началото на преговорите“.

 

„Нашето становище е, че приятелите не трябва взаимно да се блокират. Напротив, те трябва да си помагат. България трябва да разбере, че имаме суверенно право да се определим и да се чувстваме като македонци, които говорят македонски език, а с това да се уважават и всички европейски идентичности, които имаме в нашата страна. Смятам, че тяхното сегашно становище е анахронично и противоречи на международното право. Ние като държава ще продължим да полагаме всички усилия, за да постигнем решаване на проблемите, при това уважавайки себе си и останалите“, заяви още Заев.

 

Реакция последва от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. От страницата си във Фейсбук той попита:

 

„На какви преговори и на какви компромиси се надявате, г-н Заев, с толкова обвинения, лъжи и омраза спрямо България? В кое сте по-различен от Вашия колега и засега безспорен шампион в омразата си към България, г-н Мицковски?“

 

 

Лекар разкри кои хора са по-уязвими към усложнения след преболедуване на COVID инфекция

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button