БългарияНа Фокус

“Бетономорие” иска президентът да наложи вето на закона за Черноморието

Еколозите от гражданската група „Бетономорие“ ще внесат при президента искане за вето на последните промени в закона за Черноморието. Според тях промените ограничават правото на граждани на свободно придвижване, като на практика забраняват караваните, кемперите и палатките до морето.

Еколозите се притесняват, че се създават и условия централните и местни власти, без ясни правила, да наказват туристи и собственици на каравани.

Искането е на 20 организации, обединени в групата „Бетономорие“. Те са заявили, че на 20 юни ще направят протестен лагер пред президентството, за да бъде наложено вето.

Миналата седмица природозащитници от организацията блокираха за около час най-оживеното кръстовище в София – Орлов мост. Столична община обяви, че протестът им е нерегламентиран.

Какво предвиждат промените в закона?

Депутатите забраниха окончателно поставянето на шатри и палатки, както и преминаването, паркирането и престоя на превозни средства, кемпери и каравани върху подвижни и неподвижни дюни в зона “А” и “Б”, освен в случаите на разрешено строителство.

Парламентът разреши извън териториите на морските плажове и местата за официалното къмпингуване да се създадат зони за временно разполагане на кемпери, каравани и палатки, като правилата ще бъдат описани в наредба на МРРБ, МЗХ, Министерството на туризма и МОСВ.

Пълната забрана за къмпингуване върху дюни  срещна съпротивата на БСП. Въпреки възможността за разполагане на хавлии, те настояха от обхвата на забраната да бъдат изключени и палатките. Управляващите уточниха, че ограничението и за палатките има за цел да се въведат ясни правила.

Между 1000 и 3000 лв. ще бъде глобата за къмпингуване върху дюни, като те ще налагат една година след влизането в сила на наредбата за къмпингуване извън морските плажове.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button