Последни новиниСвят

Близо 100 души бяха задържани на протест в Москва

Руската полиция задържа днес най-малко 94 души на протест в Москва, призоваващ за наказване на полицаите, замесени в предполагаема инсценировка срещу журналиста Иван Голунов, предаде Ройтерс, като се позова на организацията ОВД-Инфо.

Сред задържаните е блогърът Алексей Навални, каза негова говорителка, цитирана от Франс прес.

Вчера полицията оттегли свързаните с наркотици обвинения срещу Голунов. Това беше необичаен ход на властите, сблъскали се с гнева на неговите поддръжници, според които той е станал жертва на инсценировка заради своята журналистическа дейност, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.


Привържениците му обаче решиха да протестират въпреки предупреждението на властите, че демонстрацията им ще бъде незаконна.

Голунов, известен с изобличаването на корупция в московската столична управа, беше задържан от полицията миналия четвъртък и обвинен в търговия с наркотици.

Властите предупредиха предварително, че демонстрацията ще бъде незаконна и ще представлява риск за обществената безопасност. Според руските закони демонстрациите с повече от един човек се допускат само след предварително разрешение от властите.


По-късно от пресслужбата на вътрешното министерство съобщиха, че са задържани повече от 200 човека.

Полицията също така обяви, че в акцията са участвали 1200 души.

Подобни статии

Back to top button