Любопитно

Запознайте се с най-богатия мъж в историята на човечеството

Макар и обеднял с около 12 млрд. долара в последно време, основателят на Amazon Джеф Безос остава на върха на класацията на „Блумбърг“ за най-богатите хора в света. Към момента състоянието му се измерва на около 113 млрд. долара.

И все пак Безос е далеч от това да се нареди до най-богатия човек в историята – африканския цар Муса I, за когото се смята, че бил „по-богат отколкото може да се опише“.

Богатството на Муса I не можело да се измери.

„Наистина няма начин богатството му да бъде отъждествено с някакво число“, пише Джейкъб Дейвидсън за списание „Тайм“.

Африканският владетел Манса Муса, познат и като Кута Муса, е десетият и най-известния манса (цар), на Малийската империя.

Той се възкачил на трона през 1307г. и царувал над 20 години. Земите му изобилствали от природни ресурси, сред които и много злато.

Огромното богатство не било единственото наследство, което Муса оставил след себе си. Той дошъл на власт във време, когато в Европа царувал глад и граждански размирици, а много от африканските страни процъфтявали.

При управлението си Муса разширил значително границите на своята империя. Царят анексирал град Тимбукту и възвърнал контрола над Гао.  Империята му се разпростирала на територии над 3000 км.

Манса Муса управлявал страни като Мавритания, Сенегал, Гвинея, Буркина Фасо, Мали, Нигер, Нигерия и Чад, и поставил основите за развитието им в бъдеще.

Светът разбрал за богатството му, когато той поел дългия път от над 6500 км за поклонение в Мека.

„Той тръгнал с керван, който се простирал толкова далеч, колкото могожели да видят човешките очи. Историци са записали как Манса взел със себе си десетки хиляди войници, цивилни и роби, 500 вестоносци, облечени в чиста коприна, които носели златни съдове със себе си, както и много коне и камили, натоварени със златни кюлчета“, пише историчката Джесика Смит в своя TED урок.

Когато по пътя си спрял в Кайро, Муса I похарчил толкова много злато и дарил толкова много пари на бедните, че предизвикал инфлация. На Кайро му били нужни години след посещението на малийския цар, за да стабилизира валутата си.

Екстравагантното пътуване на Муса I оставило следа върху картата – съвсем буквално. През 1375 г. е включен в Каталонския атлас, една от най-важните карти в Европа през Средновековието.

Царят не се интересувал само от материалното. Той бил отдаден мюсюлманин и се посветил в развитието на Тимбукту. По негова заповед били построени редица училища, джамии и голям университет. На него се дължи и огромната джамия Джингеребер в града, която може да бъде видяна и до днес.

След като умрял около 1337 г. бил наследен от сина си Маган I. Наследството на Манса Муса е живо в Мали, където и до днес могат да бъдат видени мавзолеите, библиотеките и храмовете, построени по време на Златния век.

Ако статията Ви е харесала, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още любопитни материали цъкнете ТУК.

Няма да повярвате кои неща, въведени от нацистите, ползваме и днес

Подобни статии

Back to top button