Любопитно

Истинските зловещи приказки за Снежанка и Спящата красавица

Всички ние сме израснали с любимите приказки на Братя Грим. Прекрасно познаваме и техните приказни героини – Снежанка, Спящата красавица и Червената шапчица. Да, ама не!

Вдъхновението си Братя Грим черпят основно от писателя Джамбатиста Базил и превръщат зловещите му истории на ужасите в приспивни детски приказки. Ето какви са оригиналните истории на познатите ни от страниците на детските книжки героини.

Спящата красавица ражда близнаци

Братя Грим са почерпили вдъхновение от история на Джамбатиста Базил, озаглавена „Шипковата роза”. И тя започва по познатия ни начин – героинята се убожда на вретеното, заспива и около целия замък се издига непреодолима ограда от тръни. Много принцове се опитват да я преминат, но всички остават заклещени сред тръните и умират от бавна и мъчителна смърт.

В тази история Спящата красавица носи името Талия и… е изнасилена от крал докато спи, след което забременява с близнаци. След като бебетата се раждат и започват да смучат пръстите ѝ, едно от тях изсмуква отровата от вретеното и Талия се събужда.

Съпругата на краля сътворява пъклен план, според който Талия трябва да бъде изгорена жива, а децата да бъдат сготвени и сервирани на нищо неподозиращия крал. Той обаче се появява точно навреме, за да спаси положението и в крайна сметка всичко завършва щастливо.

Снежанка и седемте ковчега

За написването на „Снежанка и седемте джуджета” Братя Грим са се вдъхновили от приказката „Младата робиня”, написана през 1634 година от същият Джамбатиста Базил.

В нея се разказва за момиче, прокълнато да умре, когато навърши 7 години. На седмата година майката на момичето сресва косите ѝ, когато гребенът се забива в черепа му и очевидно го убива.

Майката погребва отрочето си в 7 ковчега, положени един в друг, а преди да умре от мъка, дава ключа за стаята, в която се намират, на своя брат и го моли никога да не я отключва.

Години по-късно съпругата на брата се добира до ключа, отключва вратата  и намира в ковчезите красива млада жена. Както в приказките е възможно чудо – оказало се, че Снежанка е продължила да расте след смъртта си.

Съпругата решава, че мъжът държи младата жена като секс робиня и я издърпва за косата от ковчезите, при което гребенът пада и Снежанка се събужда.

Съпругата отрязва косата ѝ и я бичува до кръв с кичурите, след което я прави своя робиня и я подлага на физически тормоз всеки ден. Снежанка решава да се самоубие и докато точи ножа, с който иска да сложи край на живота си, разказва историята си на една кукла.

Чичо ѝ обаче чува всичко и разбира каква е работата. Той прогонва злата си жена, погрижва се за племенницата си и я омъжва за богат благородник.

Червената шапчица и привлекателният върколак

В някои стари версии на приказката „Червената шапчица”, момиченцето и вълкът заедно изяждат бабата. Приказката „La finta nonna” („Фалшивата баба”), е един от най-ранните варианти на приказката за Червената шапчица. Тя е била разказвана още през 14 век в Италия.

В нея момичето няма шапчица, вълкът не е вълк, а върколак, и краят не е щастлив. Върколакът, предрешен като бабата, е приготвил вечеря за гостенката си и тя изяжда, без да подозира, каквото е останало от истинската баба.

Съществуват и версии, в които вълкът прилъгва Червената шапчица да си свали дрехите и да ги хвърли в огнището, след което я изяжда в леглото.

Тази страшна история е трябвало да служи като  предупреждение за младите момичета да не се доверяват на мъжете, символизирани от вълка.

Такава поука, изведена в края, има първата записана версия на приказката, „Le Petit Chaperon Rouge” на Шарл Перо, 1697г. Най-познатият днес вариант на приказката принадлежи на Братя Грим, публикуван през 1857г.

В него момиченцето пресича гората, носейки на баба си питка, бурканче масло и конфитюр, и среща вълка, който изяжда и нея, и баба ѝ. На помощ обаче им се притичва един ловец, който разпорва корема на вълка и ги изважда оттам живи и здрави.

Ако тази статия Ви е харесала, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още любопитни материали цъкнете ТУК.

Запознайте се с най-богатия мъж в историята на човечеството

Подобни статии

Back to top button