Последни новиниСвят

Над милион души протестираха в Хонконг

Повече от 1 милион души протестираха днес в Хонконг срещу плановете за промяна на закона за екстрадиция, обявиха организаторите на протеста, цитирани от АФП.

Това е най-голямата демонстрация, откакто административният район беше върнат на Китай и един от най-мащабните протести от 2014 г. насам.

Хората се обявиха срещу закона, за който има опасения, че може да позволи на Китай да вземе на прицел политическите си опоненти в територията.

Спорният законопроект за екстрадиция ще позволи на заподозрени за престъпления да бъдат съдени в Китай.

Хонг Конг, протест
снимка: Flashnews

Лидерът на Хонконг Кари Лам настоява измененията да бъдат приети преди юли. Поддръжниците на закона твърдят, че съществуват предпазни мерки, които да предотвратят екстрадирането в Китай на лица, които са изправени пред религиозно или политическо преследване.

Критиците на законопроекта обаче смятат, че жителите на бившата британска колония ще станат жертва на дълбоко дефектната съдебна система на Китай и това ще доведе до по-нататъшна ерозия на съдебната независимост на града.

Протестиращите, излезли на улицата в горещото време, облечени в бяло, включваха широк кръг хора – от бизнесмени и адвокати до студенти, продемократични фигури и религиозни групи.

Промените ще позволят искания за екстрадиране от различни органи в континентален Китай, Тайван и Макао на заподозрени за престъпления като убийства и изнасилвания.

След това исканията ще бъдат решавани за всеки отделен случай.

Представители на Хонконг заявиха, че съдилищата в Хонконг ще имат последната дума дали да предоставят такива искания за екстрадиция, а заподозрени, обвинени в политически и религиозни престъпления, няма да бъдат екстрадирани.

Правителството се опитва да успокои обществеността с някои отстъпки, включително обещавайки да предава само бегълци за престъпления, които имат максимални присъди от поне седем години.

Подобни статии

Back to top button