Любопитно

Няма да повярвате кои неща, въведени от нацистите, ползваме и днес

Нацистите са едни от най-жестоките хора, съществували някога. Тяхната партия установява една от най-ужасяващите политически системи и се прочува с жестокостите си към човешкия вид. Въпреки това и до днес се съобразяваме с някои от правилата, които Третият Райх е създал.

Забележка: този списък не цели да оправдае престъпленията срещу човечеството, извършвани от нацистите, а да покаже, че принципът на „Ин и Ян” съществува.

№1 Забрана на вивисекцията

Нацистка Германия била първата държава, забранила вивисекцията. Това се случило през април 1933г., макар да била обявена от Райхстага още през 1927г.

Високопоставените нацисти, начело с Адолф Хитлер, Хайнрих Химлер и Херман Гьоринг били силно загрижени за опазването на животните. Явно не и за хората.

№2 Опазването на животните

Когато нацистката партия поела властта през 1933г., на дневен ред не бил само въпросът за опазването на арийската раса, но и на животните.

През 1934г. бил приет Законът за лова, който регулирал убиването на животни в определени периоди от годината. Тоест, Хитлер въвел ловния закон.

№3 Движение срещу цигарите

Твърди се, че Адолф Хитлер бил върл противник на тютюнопушенето и не можел да понася никой да пуши около него. Затова той подел най-мащабното анти-цигарено движение.

Партията забранила пушенето в ресторантите и в градския транспорт. Освен това рекламите на тютюневите изделия били силно регулирани. Бил въведен висок данък върху цигарите.

Няколко здравни организации дори започнали да пропагандират, че тютюнопушенето вреди на бременността.

№4 Социални програми

Нацистка Германия имала само една социална програма, основана на идеята, че германците трябва да живеят еднакво. Една от най-големите кампании в подкрепа на това схващане се състояла по време на „Зимата на облекченията”.

Тогава високопоставени нацисти и обикновени граждани излезли по улиците, за да събират дарения за бедните. Това било не само изключително хитро пропагандно движение, но и ритуал за генериране на добро отношение към нуждаещите се.

№5 Фолксваген

В буквален превод това означава „коли за хората”. Те били презентирани като автомобили, които всеки германец може да си позволи.

Идеята за модела била на Хитлер, който смятал, че колите трябва да изглеждат като бръмбъри. Автомобилите постигнали огромен успех.

№6 Автомагистралите

Хитлер бил много ентусиазиран от идеята да има огромни пътища, които да свързват най-отдалечените части на Германия.

Аутобаните били инженерна революция за онова време, която коренно променила начина, по който хората пътуват. Освен това, за построяването на магистралите били наети над 100 000 работници, което значително помогнало на икономиката.

№7 Бащата на ракетите

Човекът, който изобретил ракетите Вернер Вон Браун бил член на нацистката партия. Той помогнал и на Германия, и на САЩ по времето на Втората световна война и накрая станал американски гражданин.

Въпреки че бил пионер в много области, той е най-известен с постиженията си в НАСА. През 1960 година станал директор по разработката на операциите в центъра на НАСА – „Д. Маршал“ в Хънтсвил, Алабама.

Той отговарял за разработката на Сатурн V — ракетата, използвана в програмата Аполо за пилотиран полет до Луната. Много учени в НАСА признават, че той е истинският създател на Американската космическа програма.

№8 Иновации във филмите

Нацистите много се интересували от филми и музика. Често тези средства били използвани за пропаганда и манипулация. Първият известен запис на магнитна лента бил на реч на Хитлер.

„Триумфът на волята” – продължение на пропагандния филм „Триумфът на вярата”, се считал за един от най-важните в кинематографичната история.

Режисьорката Лени Рифенщал използвала 30 камери и над 100 техници за направата на двучасовия филм.

„Триумфът на волята” разполагал с неограничен бюджет и затова в него били използвани най-новите технологии – кранове, коловози  – с две думи техники, които се ползват и днес.

№9 Принос в модата

Униформите в нацистката партия били почти толкова смели, колкото методите на управление. Кожените ботуши с дебела подметка, шапка, кожени палта и прочее в сиво и черно, били сериозна иновация.

Военните от SS всявали страх в сърцата на противниците си с черните си фуражки и кожени палта, които по-късно били възприети като стил от американските рокери.

Освен това, основателят на „Адидас” – Адолф Даслър бил нацист. Той произвеждал обувките на Вермахта по време на войната. Брат му – Рудолф Даслър бил по-пламенният нацист от двамата. Той също създал компания за дрехи – „Пума”.

Хуго Бос, основател на „Hugo Boss”, също бил нацист. Той шиел униформите на SA, SS и други партийни организации.

№10 Медицински зверства

Ако има нещо хубаво в експериментите с хора, то е, че лекарите успели да открият някои непознати дотогава неща.

Например, лекарите на смъртта подробно проучвали и контролирали хипотермията в концентрационния лагер „Дахау”, подлагайки жертвите си на сериозни мъчения.

Нацистите потапяли жертвите си в цистерни с ледена вода или ги оставяли навън, докато валял сняг. През цялото време те наблюдавали промените в телесната температура, сърдечната честота, мускулните реакции и уринирането.

След това използвали различни методи да възвърнат температурата на човека.

Ако тази статия Ви е харесала, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още любопитни материали цъкнете ТУК.

https://bulletin.bg/%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B0-8-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B1%D1%80%D1%83%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%84%D0%B8/

Подобни статии

Back to top button