БългарияНа Фокус

От ИСУЛ отричат да са бавили документите на починалото момиченце

От УМБАЛ “Царица Йоана-ИСУЛ” отрекоха разпространената вчера от НЗОК информация, че финансирането за лечението на 6-годишната Мими в Германия е било забавено заради бавене на документи от страна на лечебното заведение. От болницата изказват становището си в съобщение до медиите и искат среща с ръководството на Здравната каса и Държавна агенция “Медицински надзор” за изясняване на конкретния казус, но и на цялата ситуация.

“6-годишната Мария Иванова, независимо от тежкото вродено състояние (момиченцето бе със Синдром на Даун – бел. ред), предшестващо и усложняващо последвалото онкологичното заболяване, е диагностицирано навреме и е лекувано по най-добрите стандарти и с най-добрите медикаменти”, уточняват от лечебното заведение.

По отношение на детайлите за финансовото обезпечаване на лечението, непокривано от НЗОК по обичайния път, от ИСУЛ заявяват, че за тези повече от 2 години, от родителите на Мария не са взети никакви средства за лечение, нито е предявявано искане за такова.

“Дискусията около фактура, цени, дарителски сметки за лечение, дати на внасяне на документи и пр. засягат усложнената процедура за покриване на лечението извън списъка за реимбурсирани медикаменти на НЗОК. Тя създава напрежение и опасения не само сред близките и обществеността, но и отделя изключителен ресурс от времето на не многото лекари, които работят с една от най-тежките патологии – онкологичните заболявания при деца. Не сме съгласни и имаме доказателствата на документи, с нито едно от твърденията, отправени в прессъобщението на НЗОК на 19 юни”, се казва още в официалната позиция на болницата.

Малката Мими се разболява от левкемия през 2017 г. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди два месеца зловещото заболяване се завръща, което е наложило ново, интензивно лечение, отново съобразено с международните стандарти.

Финансирането за лечението на момиченцето в Германия е забавено с 2 месеца от НЗОК и това става причина за смъртта на детето. В своя позиция от Касата вчера съобщиха, че за забавените средства е отговорна администрацията на ИСУЛ, от където документите на Мими не пристигнали навреме.

В края на март беше закрит Фондът за лечение на деца в чужбина – институцията, която до момента отговаряше за отпускането на тези суми. От два месеца и половина за това се грижи НЗОК.

Подобни статии

Back to top button