БългарияПоследни новини

САЩ предложиха договор на България за F-16

Сделката за изтребителите F-16 изглежда все по-вероятна. Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално представи в понеделник на българското Министерство на отбраната предложениe за сключване на договор.

То съдържа евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал, съобщиха от посолството на САЩ.

Посолството на САЩ използва възможността да изрази задоволството си от работата на българската делегация от военни и финансови експерти, които гарантираха, че предложението за сключване на договор е съобразено в най-голяма степен с изискванията на Българските военновъздушни сили.

Съединените щати очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания, допълва още от посолството. 

Припомняме, че през последните месеци между България и САЩ протичаха преговори за закупуването от страна на София на многофункционалните изтребители. Дълго време не можеше да се постигне съгласие за цената, на която България ще закупи самолетите F-16 – Народното събрание отпусна за покупката 1.8 млрд лева. Американската страна обаче държеше на по-висока цена.

Към момента не се дава информация каква е цената на изтребителите, записана в предложения договор. 

Според редица военни експерти изтребителите F-16 са най-подходящите бойни самолети, които страната ни може да закупи. Според специалистите модернизацията на българската армия е силно закъсняла и трябва превъоръжаването да се извърши във възможно най-кратки срокове. 

Подобни статии

Back to top button