Любопитно

Тези 5 факта за руската мафия ще ви оставят без думи

Руската мафия съвсем спокойно се нарежда сред най-бруталните и трудно уловими организации от подземния свят на земята. За нея много сме чували и виждали във филмите, но до къде се простира реалността и от къде започва измислицата предстои да разберете в следващите редове.

Руската мафия съществува още от времето на царството, но става световноизвестна едва след падането на комунизма в страната след 1990 г., когато различните кланове пренасят опитите си за влияние в Америка.

Ето пет неща, които със сигурност не знаете за руската мафия:

Набират сила в лагерите на Сталин

Под бруталното диктаторство на Йосиф Сталин – лидерът управлявал СССР в периода 1926-1953 г., милиони хора били хвърляни в сибирската пустош, където са изградени лагерите „Гулаг”. Заради жестоката атмосфера на тежкия затворнически живот, бруталните заключеници започнали да се събират на групички.

Те използвали стар руски код на крадците, наричали се „Воры в законе” (законни крадци). Като начин на изразяване помежду си и същевременно метод за сплашване те възприели татуировките. По този начин даден член на групата би могъл да прецени друг без да си казват и дума, която иначе би могла да се чуе от някой от охранителите.

Легендарната жестокост на затворниците се предавала от поколение на поколение през годините. Когато Горбачов дал амнистия на лагерниците през 80-те, „Гулаг“ били затворени, а бандитите се оказали на свобода.

С разпадането на Съветския съюз много от тях искали да концентрират сила, влияние и пари, а по-късно пренесли престъпните си операции и на други континенти.

Няма централизирана мафия

Една от причините силите на реда толкова да се затрудняват да неутрализират руските мафиоти е, че, за разлика от структурата на италианската мафия, властта им не е централизирана и няма определен клан лидер. Бандитите работят като децентрализирана мрежа от различни групировки и в повечето случаи имат по двама главатари. Случва се различни групи се да обединяват за съвместни операции, но през 90-те вероятността да воюват помежду си била точно толкова голяма, колкото и тази за „дружба“.  

Известните масови престрелки в руските бани в Ню Йорк, Чикаго и дори Сидни създали правилото, че в баня се влиза само гол, за да няма къде да скриеш оръжие.

Днес, въпреки че ФБР и Интерпол са заловили десетки руски мафиоти, непрестанно се появяват нови, които заемат тяхното място почти веднага благодарение именно на децентрализираната структура.

Те са втората по големина криминална структура в света

След известната японска мафия Якудза руските мафиоти са втората по големина организирана престъпна група в света. Имат операции простиращи се в почти всяка държава, дори в проспериращите западни демокрации те имат свои информатори, полицаи, съдии и подкупени хора.

Според доклад на специалните сили на Канада от 2011 г. руската мафия държи близо 40% от черния пазар в света, от който се печелят милиарди.

Работят съвместно с италианската мафия

През 2004 г. специално разследване на ФБР доказа, че руските мафиори и Ла Коза Ностра са се срещали няколко пъти и са работили заедно по много търговски сделки, разпределяли са територии и са прали милиони долари.

Когато италианският мафиот Паскал Скоти е арестуван в Бразилия, двамата руснаци, вечеряли с него също попадат зад решетките.

Те управляват руската държава

Въпреки че президентът Владимир Путин сложи край на мафиотското насилие и сеч, които бяха обхванали постсъветска Русия, той не унищожи мафиотите, а дори издигна един от тях високо в йерархията на руската държава.

Знае се, че бандитите контролират газовата и нефтена индустрия на държавата и имат членове в най-високите ешелони на държавната бюрокрация.

Избраните членове на парламента на Русия не могат да се озоват в депутатски кресла без предварително да бъдат одобрени от мафията, а журналистите, които са прекалено любопитни, често се оказват убити в мистериозни автомобилни катастрофи или експлозии в апартаменти.

През 2008 г. ЦРУ съобщава на държавния департамент на САЩ, че Русия е първата милитаризирана управлявана от престъпността държава.

От игра на криеница в сенките на „Гулаг” до управлението на една от най-могъщите държавии в света – руската мафия наистина се е разраснала.

Ако статията Ви е харесала, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още любопитни материали цъкнете ТУК.

Истинските зловещи приказки за Снежанка и Спящата красавица

Подобни статии

Back to top button