Любопитно

Тези 7 убийства промениха коренно човешката история

Някои убийства в световната история не само слагат края на живота на един човек. Те са начало на конспиративни теории, граждански и световни войни и само в един миг променят хода на историята.

Ето осем от най-известните убийства, оказали огромно влияние върху събитията по света.

Застрелването на Джон Кенеди

Застрелването на американския президент Джон Ф. Кенеди от 1963 г. остава едно от най-известните убийства на миналия век. Пет независими разследвания доказват, че Лий Харви Осуалд стреля три пъти по президента Кенеди, които са фатални за него.

Теории на конспирацията се появяват веднага – обществеността е убедена, че има и втори стрелец. Светът никога не чува гледната точка на убиеца. Два дни по-късно той е убит от собственик на нощно заведение.

Смъртта на Юлий Цезар

Цезар бил амбициозен още от ранното си детство. Чрез подкупи, войни и политически хватки той се изкачва до върха на римската политическа.

Точно неговата мощ възпламенява желанието на враговете му да го убият, дори Брут – един от най-близките приятели на Цезар се включва в заговора.

Убийството му е жестоко – 60 мъже му се нахвърлят, пробождайки го с ножове 23 пъти, а в последните си секунди живот диктаторът произнася знаменитите си думи:

„И ти ли, Бруте”.

Вместо да спаси Римската държава, както се надявали враговете му, смъртта на Цезар възпламенява кръвопролитна гражданска война.

Убийството на Мартин Лутър Кинг Младши

Мартин Лутър Кинг Младши е една от най-емблематичните фигури в американската история. Едва 25-годишен той започва да агитира за равенство, а действията му довеждат до приемането на редица документи, даващи равни права за чернокожите и жените в Америка.

През април 1968 г. той е застрелян в мотел с един единствен куршум, гърмежът от който отеква в цялата страна. Виновен се оказва човек на име Джеймс Ърл Рей, за когото има доказателства, че в продължение на месеци следи Мартин Лутър Кинг.

Докрай обаче той настоява, че не го е извършил сам, бил само наемен убиец, част от по-широка конспирация. По думите на убиеца престъплението му било възложено от човек с псевдонима „Раул”, с когото се срещнал само веднъж в Канада.

За престъплението си Рей е осъден на доживотен затвор и умира зад решетките 30 години след като присъдата влиза в сила.

Ейбрахам Линкълн

По времето, когато Линкълн става президент на САЩ Гражданската война вече изглежда неизбежна, а за много от гражданите именно той я е предизвикал.

Само дни след края на кръвопролитните сражения Линкълн е застрелян по време на театрална постановка. Убиецът е Джон Уилкс Буут – известен актьор, който прекарал целия си живот на сцената в северната част на САЩ пред зрители, които тайно презирал.

През 1865 г. той и група негови приятели направили пълномащабен план за преврат – той включвал убийството на 6 високопоставени политици, сред които и Линкълн.

След като се укривали известно време, Буут и неговите съмишленици били обкръжени в обор във Вирджиния. Буут бил застрелян, но в последните си минути живот той помолил някого да вдигне собствените му ръце пред лицето му. Издъхвайки той ги гледал и шептял „Безполезни, безполезни”.

Смъртта на престолонаследника Франц Фердинанд и съпругата му

Убийството на Франц Фердинанд на практика е първият изстрел от Първата световна война, който дава началото на огромна катастрофа, която убива над 30 млн. души.

Франц Фердинанд е убит от Гаврило Принцип – сръбски националист, борещ се за независимостта на своята етническа група. Тогава сръбската нация е анексирана от Австро-Унгарската империя.

Когато Фердинанд – наследникът на вражеския трон – е на посещение в Сараево през юни 1914 г., Принцип и неговите съмишленици яхнали възможността за възмездие.

Първият опит Фердинанд да бъде убит се проваля. При втория си опит обаче Принцип уцелва във врата първо престолонаследника, а после и съпругата му.

Убиецът се опитва да се самоубие преди да бъде хванат – той скача от мост, гълта хапче цианид и се опитва да се простреля, но нито един от опитите му не успява.

В последните си мигове Франц Фердинанд мислел единствено за съпругата си – отпратил всички, като им казал, че за живота му няма опасност. Но последните му думи били: „Софи, Софи! Не умирай! Живей заради децата ни”.

Смъртта на Исороко Ямамото

Смъртта на мозъка зад атаката на „Пърл Харбър” Исороко Ямамото идва в опит на американците да си отмъстят за голямото поражение нанесено над военната им база.

Планът за убийството на японеца се наричал „Операция мъст” и започнал след директната заповед от президента Франклин Рузвелт: „Убийте Ямамоко”.

Американските военни разбили кодовете, показващи какъв ще е маршрутът на полета на Ямамоко след негово обръщение пред японските летци. По средата на полета самолетът му бил заобиколен от 16 американски бойни самолета Р-38. След битка във въздуха самолетът на Ямамоко с пушек полетял към джунглата, но адмиралът вътре бил вече мъртъв.

Когато японски разузнавачи стигнали до мястото, където паднал самолетът предишния ден, те открили тялото на Ямамото, чиито вкочанени ръце все още държали традиционната му японска катана. А в тялото му имало следи от три куршума.

Смъртта на Ицхак Рабин

Ицхак Рабин бил петият министър-председател на Израел. Негова цел било постигането на мир с палестинците, с които все още се водела десетилетна война.

За съжаление и това се оказало опасно – идеите на Рабин противоречали на идеалите на някои радикални ционисти – убиецът на министър-председателя вярвал, че той предава библейското наследство на Израел.

Вечерта на 4 ноември 1995 г. 25-годишният Игал Амир изстрелва три куршума към Рабин докато премиерът се разхожда по площад „Царете на Израел”. Един от куршумите уцелва един от бодигардовете на Рабин, но другите два попадат в тялото му.

За престъплението си Амир е осъден на доживотен затвор плюс 14 години. И до днес той остава зад решетките.

Ако тази статия Ви е харесала, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още любопитни материали цъкнете ТУК.

Тези 5 факта за руската мафия ще ви оставят без думи

Подобни статии

Back to top button