Любопитно

10 неща, които не знаехте за Триадите – бруталната китайска мафия

Триадите – безскрупулни, могъщи, брутални. За разлика от Якудза те не са толкова известни, не са под светлините на прожекторите, но далеч не им отстъпват, нито като сила, нито като традиции…

  1. Триадите се смятат за наследници на създадените през 17 век от монаси-войни в Южен Китай тайни организации, които трябвало да свалят Манджурската династия и да възстановят властта на владетелите Минг.
  2. Трансформацията на триадите в международен престъпен картел започва през 18 век, когато повечето членове мигрират в Хонг Конг (по това време британска колония) след идването на власт на Китайската комунистическа партия, която започва да ги преследва.
  3. Британските колонизатори използват мрежата на организацията за разпространение на дрога в страната, доставяна от индийските територии на кралството. Името те дават и името триада, което идва от латинското наименование на триъгълния символ, използван от бандите като отличителен белег. 
  4. Твърди се, че днес имат разклонения, които действат в Хонконг, Виетнам, Макао, Тайван, а също и в държави със значително китайско население, като Малайзия, Сингапур, САЩ, Обединеното кралство, дори и България.

  5. Дейността на триадите е свързвана с различни престъпления като изнудване, пране на пари, трафик на хора и проституция. Те са също замесени в контрабандата и пиратството на музика, видео и софтуер, а също и на фалшиви маркови дрехи, часовници и пари. 
  6. Триадите печатат нелегално пари от 1880. Между 60-те и 70-те години на 20-век те печатат всякаква Китайска валута и най-вече 50-те цента от Хонконг. По това време те също така копират скъпи книги и ги продават на черния пазар. 
  7. Подобно на Италианската Мафия и Японската Якудза, членовете на триада подлежат на церемониална инициация. Типичната церемония се извършва в олтар, посветен на Гуан Ю, където се кади тамян и се принася животинско жертвоприношение, обикновено кокошка, прасе или коза. След като изпие смес от вино и кръвта на жертвата или кандидата, новия член минава под арка от мечове, докато рецитира клетвите на триада. Хартията, на която са написани клетвите се изгаря в олтара, за да се потвърди готовността на кандидата да извършва задълженията си. 
  8. В основата на йерархията и ритуалите на триадите са залегнали мистиката и китайската нумерология. Всички длъжности в картела се означават с цифри, като най-високите започват с цифрата 4. Четворката идва от китайската митология, според която светът е обкръжен от четири морета. Лидерът на бандата винаги се обозначава с числото „489“ и се нарича „Планинския“ или „Драконовия“ Господар. Под него има трима посредници – един заместник, един пазител и един церемониален майстор – те са с числото 438 и са  „Законодателния Планински Господар“, който е дясната ръка на лидера, „Тамянения Господар“, който отговаря за включването на нови членове в триада и „Авангарда“, който е помощник на „Тамянения Господар“. „426“ е „военния командир“, също наричан и „Червения Кол“, който отговаря за отбранителни и нападателните действия, негови подчинени са членовете, означени с числото „49“, или „войник“. „Бялото Хартиено Ветрило“ (номер 415) отговаря за финансовите и бизнес съвети, а „Сламения Сандал“ (номер 432) функционира като връзка между отделните членове.

    източник: Флашнюз
  9. Неофициалните членове на организацията са наричани „Сини фенери“.
  10. За триадите е задължително винаги да са опозиция на правителството. И в този смисъл те се смятат и за политическа сила.

Ако тази статия Ви е харесала, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още любопитни материали цъкнете ТУК.

Украинската мафия – най-бруталните момчета от СССР

Подобни статии

Back to top button