Любопитно

Украинската мафия – най-бруталните момчета от СССР

До ден днешен украинската мафия се счита за най-силната и брутална организация в страните от бившия СССР. Членовете й действат по цял свят, като са изключително силни в САЩ и Канада. Въпреки силната си структура, украинската мафия не е толкова известна, колкото руската поради простата причина, че западняците не различават славянските народи, а и често работят двете организации работят в тандем.

90-те години – началото на една епоха

Както в Русия, така и в Украйна престъпните групировки започнали да се формират в средата на 80-те години, но истинският им потенциал се развил едва през 90-те. Една от основните сфери на действие на украинската мафия било разпродаването на оръжейния арсенал на страната зад раница. За по-малко от 10 години били разпродадени повече от 1/3 от украинските оръжия, което донесло на бандитите около 32 млрд. долара. Като най-влиятелните украински организации се очертали „Конона”, „Сейлем”, „Башмаки” и Одеската мафия.

Организацията „КОНОНA“

Един от кръстниците на киевската престъпност се явява Юрий Кононов, когото всички познавали само като „Конона”. Типично за всички ръководители на подобни организации, Конона се занимавал с бойни спортове преди да започне криминалната си кариера през 80-те.
Първоначално бандата му се занимавала с дребен рекет, изнудване и участие в престъпни разправии. Скоро перспективният бандит бил забелязан от един от големите лидери в престъпността тогава Олег Патишук (Патя). Скоро наркотиците погубили Патя, но Конон се прехвърлил към бандата на Игор Ткаченко (Черепа), като взел със себе си всичко, наследено от Патя. Така престъпленията на Конона започнали да се увеличават – автокражби, грабежи, търговия с оръжия. След като Черепа се оказал зад решетките, Конона решил да оглави сам цялата престъпна дейност. С помощта и на други криминални субекти, той започнал активно да препира мръсните пари и да инвестира в бизнес и недвижими имоти. От 1992 г. бандата на Конона започнала да се занимава с контрабанда на цигари и алкохол и бързо завзела лидерската позиция в тази сфера. А приходите от тази дейност се изнасяли зад граница.


Две години по-късно той бил осъден на 4 години затвор, но го пуснали през 1996 г. След неколкогодишни разбойнически войни с Черепа, който също излязъл на свобода, Конона бил арестуван отново през 1998 г. и от тогава никой не чул нищо за него.

„БАШМАКИ” и воната със „Сейлем“

Между 1980 и 2000 г. в Крим оперирала т.нар. организация „Башмаки”. И нейните създатели започнали на дребно: няколко спортисти се занимавали с грабежи, изнудване и разправии с противниците. Разцветът на групировката настъпил през 90-те години, когато „Башмаки” установили контрол над много бизнес структури и болшинството от пазарите в Крим. През 1991 г. „Башмаки” влезли във война с групировката „Сейлем”, в резултат на която един от предводителите на „Башмаки” Алик бил принуден да избяга в Германия и да се укрие в психиатрична клиника. От 2000-та година започнало разгромяването на бандата от страна на правоохранителните органи. Чак през 2011 г. основните й членове били заловени и осъдени.

Арменците от „СЕЙЛЕМ”

Тази банда действала на територията на Крим. Нейното название произлиза от марката цигари Salem. Основно членовете й били от Армения и еврейската диаспора в Украйна. Своето влияние групировката придобила благодарение на връзките си с кримската администрация, а за укрепването на позициите й била създадена партията „Партия на икономическото възраждане”.  Изнудванията и поръчковите убийства били основната сфера, в която оперирали „Сейлем”. В разцвета й членовете й наброявали над 1000. Основателите на бандата били убити по време на бандитската война с „Башмаки”. Въпреки това тя съществува и до днес, а за неин ръководител се смята руският бизнесмен Александър Пономаренко (Пономарь), който от 2016 г. е председател на Федерацията по бокс на Крим.

ОДЕСКАТА МАФИЯ и контрабандата

Една от най-големите престъпни организации в днешна Украйна си остава Одеската мафия. Голяма роля за развитието на престъпността в Одеса оказало нейното географско положение – тя е най-големият транспортно-морски възел на Украйна. Заради това през цялата си история градът е център на контрабандата и входна точка за наркотици, включително кокаин и хероин. В незаконния бизнес в Одеса участват както украинските, така и руските криминални авторитети. Постепенно влиянието на Одеската мафия се разпространило в много държави, като един от най-големите й центрове е в САЩ – в руско-украинската диаспора Брайтън бийч. В момента Одеската мафия се счита за най-влиятелната световна престъпна организация, произлязла от страна от бившия съветски блок.

Ако тази статия Ви е харесала, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още любопитни материали цъкнете ТУК.

 

Тези 7 убийства промениха коренно човешката история

Подобни статии

Back to top button