Последни новиниСвят

Щрахе подаде жалби в Германия заради видеото от Ибиса

Бившият крайнодесен лидер в Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе подаде жалби в Германия заради скандалното видеото от вила в Ибиса, излъчено в германски медии. Благодарение на материала лъснаха зависимостите на крайнодесните в страната с Русия. 

Едната от жалбите е насочена срещу „всеки, който е отговорен за това, че е замесен в създаването, разпространението и публикуването на така нареченото видео от Ибиса“, съобщи прокуратурата на Мюнхен. Подобно оплакване е получено и в Хамбург, казаха местни прокурори.

Миналия месец базираният в Мюнхен в. „Зюддойче цайтунг“ и базираното в Хамбург сп. „Шпигел“ публикуваха тайно заснето видео от 2017 г. от вила в Ибиса, на което се вижда Щрахе да предлага медийни и инфраструктурни сделки на жена, представила се за заможен донор с руски връзки.

Щрахе твърди, че видеото целяло да навреди на репутацията му и че неприкосновеността на личния му живот била нарушена. Заради скандала Щрахе се оттегли като вицеканцлер и като лидер на австрийската крайна десница. Това предизвика и разпад на управляващата коалиция.

После опозицията поиска вот на недоверие на канцлера Себастиан Курц заради скандала и при гласуването в парламента крайната десница подкрепи опозицията и Курц изгуби канцлерския пост ден след като неговата консервативна партия се представи най-добре на евровота в Австрия.

Щрахе е подаде оплакване и срещу трима души, за които се смята, че са му устроили клопката. Австрийски медии съобщиха, че адвокат, детектив и босненска студентка са били замесени, но досега няма категорични доказателства или признания за това. Адвокатът на Щрахе твърди, че клиентът му е станал жертва на измама, документна измама, незаконно използване на записващо оборудване и на злонамерено използване на електронни данни.

Въпреки скандала Щрахе беше избран с преференциален вот за евродепутат.

 

Подобни статии

Back to top button