Любопитно

10 Брутални Факта За Спартанците!

Спартанците са били едни от най-екстремните войни живели някога на нашата планета! Спор няма! Но точно колко брутални са били те…? Колегите от Мъжката Библия ни разказват с доза хумор…

10. Спартанските деца са били ‘развъждани’ за война!

Почти всичко се е контролирало от ‘държавата’ в това число и раждането на всяко дете. Какво по-точно правела държавата? Просто изпращала комисия, която преглеждала старателно всяко новородено и при най-малкият дефект или липса на ‘правилни’ пропорции то просто било взимано и изоставяно някъде извън града. Спартанските деца били оставяни да реват колкото си искат без родителите да имат моралното право да ги успокояват, а банята във вино било нещо нормално и според тях укрепвало физическите им качества. До седем годишна възраст спартанските момчета живеели с родителите си, но след това били поставяни в казарми, където до 12 годишна възраст тренирали здраво, а какво следвало на 12? Ами нищо особено, освен, че ги събличали голи и им давали само едно червено наметало, след което ги оставяли на произвола на съдбата… докато не навършат определена възраст и не се върнат към тренировките.

9. Няма с кой да се биеш? Няма проблем!

Било абсолютно нормално да се разрешават споровете при младите със схватки, а по време на обучението им учителите дори създавали въпросните боеве. „Гаврите“ в Спарта били нещо нормално. Ако си ученик и си по-слаб от другите или не се справяш добре със задачите всичките ти съученици те бъзикали, а в дадени случай дори учителите се включвали… как да решиш проблема? Бой. Дори при възрастните, а и пенсионирани то армията спартанци, гаврите били нещо често. Общо взето, ако случайно си се отпуснал и си пуснал ‘коремче’, няма да можеш да минеш по улицата без всички да ти се подиграват, дори ако си крал.

8. „Изпитанието“ за издръжливост.

Изпитанието се провеждало на специално място, където след направата на Х жертви към боговете(човешки) се провеждало специално изпитание. Представете си го така… Олтар целият в кръв и ‘награда’, която седи в него, множеството стълби към олтара са покрити с кръв, а вашата задача е да се изкачите максимално бързо до там и да вземете предмета. Звучи прекрасно, нали? Е уловката е, че участниците в това изпитание са били само млади спартанци, а е имало само един начин да стигнеш пръв до наградата… и това не е тичането, все пак стълбите са били в кръв. Как печелиш? Много просто, трябва да надвиеш всички останали в ръкопашен бой, докато целият град те гледа. Впрочем, смъртните случай са били нещо абсолютно нормално.

7. Криптея.

Както вече разбрахте, спартанците са били машини за война, но откъде са взимали храна и провизии? Естествено, че от робите! Накратко казано, около цяла Спарта е имало множество полета и ферми, където робите или т.н. илоти, работели с единствената цел да хранят града-държава. Впрочем, въпросните илоти са били 7:1 спрямо спартанците. Та! Когато илотите се бунтували или създавали проблеми, спартанците изпращали бойните редици на „Криптея“. Те били нещо като специални части, създадени с единствената цел да тормозят и убиват илотите. Редиците на Криптеята били само от млади войни, недоказали се в битка, но с голям потенциал. А ако случайно илотите кротували, Спарта им обявявала неофициално война всяка година. Ей така, профилактично.

6. Уредените бракове.

Макар бракът да е нещо ужасяващо, на фона на другите работи досега това си е напълно ок! С изключението на факта, че спартанците до 30 годишна възраст им е било забранено да правят подобни неща заради това, че все още са в ‘активната’ армия. Практически е било възможно да си вземеш жена и преди това, но до 30 годишна възраст си нямал право да живееш заедно със семейството си или да им обръщаш прекалено много внимание. Само да вметнем, спартанските девойки е трябвало да си намерят съпруг до 20 годишна възраст, а вярвате или не те са били смятани за равни на мъжете и са имали право на избор. Ауч. Това вече е ужасно!

5. Щит, меч и копие.

Най-тегавите войни в древна Гърция са били хоплитите. Облечени целите в бронз, притежаващи меч, щит и копие те били фронтовата линия на всяка силна войска. Освен на Спарта! Освен, че по-голямата част от армията била от хоплити, те били и основната защита на държавата. Виждате ли, спартанците са смятали, че стените са женчовци и че ако някой ги нападне, то по-добре да се срещне направо със стената от хоплити. Или иначе казано заповядайте в разграденият двор, но излизането е на ваша отговорност…

4. Спартанската фаланга.

По онова време най-яркият пример за развитието на една цивилизация била бойната формация. Повечето племена и номади се биели разпръснато и неорганизирано, докато развитите цивилизации се биели в компактни формации, където всеки войник имал строго определена роля. Впрочем, римските легиони били вдъхновени от гръцката фаланга. А тя била следната, за почти всички гръцки армии:
Мъжете седели рамо до рамо в поне 8 редици, като всеки войник пазел този в дясно на него с щита си. Тактиката била почти перфектна с едно малко изключение, лявата част на формацията винаги оставала отворена и уязвима, тъй като ако падне първият човек всичко остава отворено и следва „домино“ ефект. Естествено, спартанските стратези и генерали слагали най-силните и опитни мъже в лявата част на фалангата и така я правели почти непробиваема. Именно този тип формация е използвана при легендарната битка при Термопилите. (300) Сега си представете, какво се е получавало при битка на две фаланги… избутване, пронизвания с копия и евентуално ако паднеш върху теб са минавали няколко стотин чифта сандали, докато не станеш хомогенна смес…

3. Отстъпление? Предаване? Какво значат тези думи?

Като част от тяхната култура, спартанците ненавиждали едно нещо – страхливците. Влиза ли се в бой има само два варианта – пълна победа или битка, докато всеки един от тях умре. всеки един. Нямало е нещо по-велико от това да умреш в бой, а ако случайно избягаш…. е следвало публично унижение, което редовно е било изкупвано само със самоубийство. Не случайно спартанските майки и съпруги са казвали „Върни се с щита ти или върху него“

2. 30 тирани.

Когато спартанците не воювали те налагали своите виждания над съседните градове-държави. Небивал тормоз е бил налаган на всеки, който не се е съгласявал с тях и това естествено не е подминало и Атина. Накратко разказано, Спарта успяла да ‘внедри’ своя олигархия в Атина и по-този начин въздигнала 30 ‘техни’ човека да управляват. Какво последвало? Почти лишаването на всички граждани от правата им, премахването на старите и назначаването на нови управници на всички общински здания и подразделения и естествено всеки, който подкрепял яростно Спарта бил „по-равен“ от другите. Атина не била вече меката на демокрацията, а истински хаос. Над 300 войника с камшици обикаляли града и сеели терор. Близо 5% от популацията просто изчезнала в първите месеци, а всеки, който подкрепял демокрацията бил изгонен. Близо 1,500 от яростните поддръжници на старият режим били принудени да изпият отрова. След над година терор, най-накрая имало бунт и Атина била освободена.

1.Битката при Термопилите.

Вероятно всички знаете за битката при Термопилите, вероятно всички сте гледали „300“. Но знаете ли, че освен спартанците там са воювали и много други хоплити от другите полиси? Когато Леонид разбрал за предателството и за факта, че вече няма измъкване той освободил от ‘длъжност’ всички хоплити… освен спартанците. И до ден днешен на това място има гравирано в камък следното послание:

Отиди кажи на спартанците, ти който четеш: Ние се подчинявахме на заповедите и тук лежим мъртви“

И макар Леонид да не печели битката, той прави нещо много по-голямо.. той обединява цяла Гърция срещу нашественика.


източник: mensbible.bg

За още любопитни материали цъкнете ТУК.

Ако тази статия Ви е харесала, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

 

Ето как Мерцедес и Порше стиснаха ръце и създадоха най-добрият седан НЯКОГА!

Подобни статии

Back to top button