ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

10 интересни факти за чая

Вече близо пет хилядолетия човешката цивилизация с удоволствие консумира чай. Да, точно така, това е една от най-старите познати ни напитки, която и до ден днешен ни изумява със своите загадъчни ритуали и символика, пъстър букет от здравословни ползи, но и интересни факти. Без значение дали сте страстни почитатели на чая или го консумирате само когато сте в определено физическо неразположение, сигурни сме, че ще останете изумени и заинтригувани в следващите редове. В тях ще ви запознаем с 10 неподозирани факта за приятната билкова топла напитка.

Да започваме!

Мистериозното начало на тайнствената култура

Интересно е, че първото приложение на чая е било именно медицинско, а не толкова за удоволствие или извършване на някаква церемония, обичай или ритуал. Древните знахари са прибягвали до билковата напитка главно поради нейните мощни прочистващи свойства. Но всъщност, в началото чаят не се е пиeл. На болните билковите смеси са се давали за дъвчене. Традицията чаят да се пие се заражда в Китай. Причината хората да започнат да го варят или запарват е била самият император Шен Нонг. Той не е искал директно да консумира  набраните билки и е държал те предварително да бъдат дезинфекцирани по най-лесния начин, а именно под въздействието на висока температура.

Белият, черният и зеленият чай всъщност са едно и също нещо

Традиционно делим видовете чай именно на следните: бял, черен, зелен и понякога билков. Билковите варианти са множество в зависимост от конкретно използваното лечебно растение. Но знаете ли, че белият, черният и зеленият чай всъщност се произвеждат от едно и също растение? Става въпрос за Camellia sinensis. Разликата във вкуса, аромата и дори цвета на тези три класически вида чай се дължи на различните методи на обработка на това растение. Черният чай добива този си цвят и специфичен аромат след ферментация на листата на Camellia sinensis. Зеленият чай пък се произвежда на принципа на изсушаване на листата на гореща пара или по стара традиция – върху горещ тиган. Белият чай пък се обработва най-малко в сравнение със зеления и черния. Той се бере в началото на сезона на Camellia sinensis и листенцата му се оставят да изсъхнат съвсем леко преди консумация.

Британците не са нацията, която пие най-много чай

Да, това може да ви звучи странно, но си е точно сега. Вероятно следващото ви предположение са руснаците. Но не. И те не са на челна позиция сред нациите, консумиращи най-много от напитката. Всъщност, първенци по пиене на чай в световен мащаб са турците!

Британците обаче са единствената нация с точно определен стандарт за перфектната чаша чай

Този стандарт дори официално е записан и се прилага стриктно в Бъкингамския дворец. Както се досещате, английската кралица едва ли би позволила някой да й сервира чай, приготвен без да се вземе под внимание въпросното предписание. Според него, за перфектната чаша чай на 100 милилитра вода се слага минимум 2, но не повече от 3 грама чай. Температурата на водата не бива да надвишава 85 градуса. След като е готов пък, чаят не бива да се сервира с температура под 60 градуса.

Чаят разполага с много приложения, включително и във финансовата система

Всички знаем, че чаят не само ободрява, но и лекува, а дори и разкрасява, понякога почиства, а в много случаи ароматизира. Но едва ли някой от вас е предполагал, че чаят е служил и за валута. До 19 век в Сибир чаят е представлявал разменна валута за множество местни стоки и услуги.

Най-скъпият чай в света е китайският чай

Тук обаче не става дума за всички чайове, произвеждани в Китай. Всъщност, говорим за един определен вид, който носи името Да Хонг Пао. По последни данни той се продава за 1.2 милиона щатски долара за килограм. Специфичното на този чай е не само вкусът и ароматът му, но главно неговата рядка природа. Да Хонг Пао се среща единствено и само в региона на  планината Уи в китайската провинция Фудзиен. Той представлява оолонг чай – янча или скален чай. Според древните местни легенди този чай спасява майката на император от династията Мин от много сериозно заболяване.

Кой е рекордьорът сред чайовете?

През 2014-та година Ahmed Mohamed Saleh Baeshen & Co – компания от Саудитска Арабия – поставя един от най-впечатляващите рекорди на Гинес. Като собственик на класическия чай Рабеа той създава най-огромното пакетче чай. Става въпрос за пакетче, тежащо повече от 500 фунта. Според компанията то може да се използва за направата на повече от 100 хиляди чаши ароматен чай.

Lipton са първите производители на чай в пакетчета

Компанията е основана от Сър Томас Липтън, който живял в Глазгоу в края на 19 век. Той обаче често пътувал по света и на връщане от поредното си приключение в Шри Ланка (тогава позната със старото си име Цейлон) той донесъл огромно количество от местния чай, защото много му допадал. Сър Липтън толкова внимавал в пренасянето на скъпоценната смес за любимата си напитка, че по-късно използвал метода на транспортиране за стартиране на своята успешна бизнес идея. Това, което направил Липтън, било старателно да раздели чая на няколко части и всяка от частите да бъде внимателно обвита в опаковка. Така се появяват и първите чайове в пакетчета.

Китай е истински лидер в производството на чай

Знаете ли, че преди стотици години, когато в Китай буквално не е имало достатъчно хора (представите си само), които да съберат реколтата от огромните плантации с чай, местните производители са обучавали и маймуните да вършат работа по полетата?

Но не само усилия и много ресурс е нужен за една обикновена чаша чай

По-конкретно, за да си я приготвите са необходими поне 2 грама изсушени листенца било то от растението Camellia sinensis или от някаква друга билка. Разбира се, грамажът зависи от вида чай и от желанието ви доколко да е силна и наситена напитката.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Особености на балканския Великден

Подобни статии

Back to top button