ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Сините сливи помагат на костите

Ново научно изследване установява, че сушените сливи могат да помогнат за здравината на костите при по-възрастни жени. Това е благодарение на техните противовъзпалителни свойства. Изследователите отбелязват, че консумацията от 6 до 12 сини сливи на ден може да предпази от проблеми с костите.

Проучването цели откриването на природно средство за справяне с проблемите, възникващи с времето по отношението на костите на човека. Често срещано заболяване е остеопорозата. При него костите губят от своята маса и стават порести и крехки. Особено предразположени са възрастните хора. Отслабването на костната система може да доведе до травми и лесно счупване.

Изследването е дело на учени от Университета на Пенсилвания. Резултатите от него са представени на конференция, която се е провела в началото на април във Филаделфия, Пенсилвания. 

Учените обръщат внимание, че има силна връзка между високите нива на възпаление в организма и някои хронични заболявания, като остеопорозата. По-голяма вероятност за развитие на такова заболяване има при възрастните жени, заради менопаузата.

Известно е, че сините сливи са богати на полифеноли. Те са показали неведнъж в проучванията своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Полифенолите представляват активни растителни съединения с антиоксидантни свойства. Те помагат за предотвратяването или борбата с увреждането на клетките от свободните радикали.

Изследователите наблюдават в проучването си данните на 106 жени на възраст 55 и 75 години, които са с ниска костна минерална плътност, която е индикация за остеопороза. В срок от 12 месеца учените проследяват как консумацията на сини сливи може да повлияе на нивата на възпаление. Жените са разделени на три групи. Едната яде около 6 сливи на ден, другата около 12, а третата група не яде. Всички участници в изследването са консумирали и добавки с калций и витамин D, като стандартна грижа за костите.

Резултатите показват, че има значително намаляване на възпалителните маркери при участниците, които са яли сини сливи, в сравнение с контролната група. Разбира се, учените имат поле за повече изследвания, защото са наблюдавали ефектът върху възпалителните процеси в организма и не са измервали конкретно костната плътност. Но при всички положения консумацията на сини сливи може да представлява добра превенция и да доведе до съхраняване на доброто състояние на костите.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

10 интересни факти за чая

Подобни статии

Back to top button