You are currently viewing 20 години след зловещото убийство на 6-годишната Деница, баща й се самоуби
снимка: МВР, архив

20 години след зловещото убийство на 6-годишната Деница, баща й се самоуби

20 години след едно от най-жестоките убийства у нас – на 6-годишната Деница Петрова от Нови пазар, в семейството й стана нова трагедия. 53-годишният баща на момиченцето Пламен Петров се е самоубил, а негови съседи разказаха, че мъжът така и не е успял да прежали рожбата си, съобщи „Монитор“.

 

По неофициална информация през годините Пламен Петров направил още два опита за самоубийство, но неуспешни. В сряда мъжът е намерен в мазето, увиснал на примка от ремък.

 

6-годишната Деница стана жертва на 53-годишния педофил Илия Илиев. На 31 декември 2000 година по обяд момиченцето излиза навън да си поиграе. Деничка играе сама, защото в близките къщи няма деца на нейната възраст. Момиченцето има двама братя – единият на 10 г., а другият още бебе – на 15 месеца.

 

Часовете минават, а детето не се прибира. Родителите – Елена и Пламен Петрови, изпадат в паника. Целият град се втурва да търси момиченцето.

 

Подаден е сигнал в полицията. Изпратени са десетки униформени и жандармеристи. Издирването продължава пет дни. Версията за отвличане заради откуп е отхвърлена още в началото – семейството на Деница е бедно и няма пари.

 

На 5 януари около 9.30 ч. жандармеристи откриват тялото на момиченцето в блатни папури край шуменското село Могила. Деница е изнасилена – анално и вагинално и след това удушена.

 

Няколко часа по-късно криминалистите задържат бруталния извършител – 53-годишния Илия Харалампиев Илиев във варненския кв. „Галата“. Два дни по-късно убиецът прави пълни самопризнания и разказва зловещата история.

 

През април 2001 г. педофилът застава пред съда. След тридневен процес той е признат за виновен и осъден на доживотен затвор без право на замяна. Илия Илиев трябва да плати на почернените родители по 25 000 лева за причинени неимуществени вреди.

 

Убиецът обжалва. Без резултат. През март 2002 г. състав на Върховния касационен съд с председател Божидар Сукнаров оставя в сила решението на Варненския апелативен съд, с което Илия Илиев е осъден на доживотен затвор без замяна при усилено строг режим.

 

Оттогава Илиев е в единична килия в затвора в Белене. През годините имаше слухове, че се е самоубил в килията и че е убит от други затворници. Нито един от тях обаче не е верен.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК