You are currently viewing 21 млн. за ремонт на физкултурни салони отпуснали през 2018 г. без застраховка за държавата. Сметната палата влиза на проверка
снимка: МС

21 млн. за ремонт на физкултурни салони отпуснали през 2018 г. без застраховка за държавата. Сметната палата влиза на проверка

Нови данни за подозрителни практики в спортното министерство по време на последното редовно правителство разкри на брифинг служебният спортен министър Андрей Кузманов. По думите му през 2018 г. са отпуснати над 21 млн. лева за ремонт на физкултурни салони у нас, парите са изплатени предварително, а за държавата няма застраховка. 

 

„Проверките, които правим, не са продиктувани от реваншизъм. Става въпрос за обществени поръчки за физкултурни салони. През февруари е взето решение за отпускане на средства за изграждане и реконструкции на физкултурни салони в България. Странното, на което се натъкнахме е, че голяма част от фирмите, които участват в изграждането на салоните, са сключили 26 договора през декември. Общата им стойност е 21 771 428 лв. Парите са отпуснати възоснова на решение на МС от 28 февруари 2020 г.“, поясни Кузманов.

 

И допълни, че в тези договори е записано поетапно плащане, но те са изплатени на 100%.

 

„Преди три години е излязло решение, че може тези договори да бъдат обезпечени със застраховане. Същият ден, в който са подписани, следва парафиране и на анекс към договора. Той не прикрепя полицата към застраховане. Ако държавата загуби, няма как да си вземе парите от застрахователя“, каза още Кузманов.

 

Министърът допълни, че Сметната плата влиза на проверка във ведмоството заради изнесените през последните седмици сигнали. Продължава и проверката в Спортния тотализатор, за който стана ясно, че  е на милиони загуба. 

 

„До момента няма уволнен, докато не се докаже нещо с документи. Тотото продължава да работи с пълна сила”, поясни министърът на младежта и спорта.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК