Любопитнохороскоп

7 Козирози, които ще останат в историята завинаги!

Козирозите са изключително интересни хора! Те искат да са първи, те искат да могат всичко, те са целеустремени, те са премерени, те искат да останат в историята…

Антъни Хопкинс
Роден е в град Порт Толбът, графство Нийт Порт Толбът, Уелс, през 1937 г. През 1954 Антъни Хопкинс се запалва по актьорството, когато на 17-годишна възраст случайно попада в аматьорска театрална постановка в родния си град. Чрез уменията си по пиано кандидатства за стипендия в Уелския колеж по музика и драма в Кардиф, където учи от 1955 г. до 1957 г. През 1961 г. е приет в Кралската академия по романтично изкуство в Лондон и получава стипендия, а през 1965 г. е приет в Националния театър, чийто директор тогава е сър Лорънс Оливие. Дебюта си на Бродуей прави с постановката на Националния театър „Еквус“ от Питър Шафър през 1974 г. За ролята си на медиен магнат във филма на Дейвид Хеър „Правда“ получава наградата за най-добър актьор на Британската театрална асоциация и наградата на „Обзървър“ за изключително постижение на раздаването на наградите „Лорънс Оливие“ през 1985 г. Първият филм на Хопкинс е „Лъвът през зимата“ с участието на Катрин Хепбърн.

Мохамед Али
Мохамед Али е американски аматьорски и професионален боксьор. Той е олимпийски шампион от Олимпийските игри в Рим, 1960 г. в „полутежка“ категория, трикратен световен шампион по бокс за професионалисти в категория „тежка“ (1964, 1974, 1978). Основоположник на съвременния бокс
На Олимпийските игри в Атланта 1996 година на Али е оказана огромната чест да запали олимпийския огън. На Летните Олимпийски игри в Рим през 1960 година Али печели с лекота златен олимпийски медал в лека категория. Същия златен медал, който младия Али хвърля в река Охайо, като протест срещу сегрегацията, след като му е отказано обслужване в ресторант, защото е чернокож. Дали е истина това, все още се спори, но на откриването на Олимпийските игри в Атланта Али получава друг златен медал, който да замени този от 1960 г. През 1999 г. „Sports Illustrated“ и BBC обявяват Али за „спортист на века“. От 2002 г. има звезда на Холивудската алея на славата. Умира на 3 юни 2016 след 32-годишна борба с болестта на Паркинсон.

Мартин Лутър Кинг
Мартин Лутър Кинг-младши е американски духовник и общественик и един от водачите на Афроамериканското движение за граждански права. Кинг става баптистки пастор и още в началото на своята кариера става защитник на гражданските права, превръщайки се с времето в една от иконите на американския прогресивизъм. Мартин Лутър Кинг ръководи Автобусния бойкот в Монтгомъри през 1955 година, а две години по-късно участва в основаването на организацията Конференция на южните християнски водачи, на която става пръв председател. През 1963 година с неговите усилия е организиран известният Поход до Вашингтон по време на който произнася емблематичната си реч „Имам една мечта“. В нея той прокламира разширяването на обхвата на традиционните американски ценности, включвайки в него представата за общество, игнориращо цвета на кожата. С тази реч Кинг утвърждава своята репутация на един от най-значимите оратори в американската история. През 1964 година Мартин Лутър Кинг става най-младият лауреат на Нобелова награда за мир

Исак Нютон
Исак Нютон е английски физик, математик, астроном, философ, алхимик и богослов. Приносът на Нютон в развитието на математиката и различни области на физиката изиграва важна роля в Научната революция и той е „смятан от мнозина за най-великият и най-влиятелен учен, живял някога“. В областта на механиката Нютон открива закона за всемирното привличане и чрез предложените Закони за движение поставя основите на класическата механика. Освен това той формулира принципа за запазване на импулса и момента на импулса и пръв показва, че движението на небесните тела и на предметите на Земята се подчинява на общи закони, демонстрирайки съответствието между законите на Кеплер за движението на планетите и собственият му закон за гравитацията и премахвайки последните съмнения към хелиоцентричната теория.

Елвис Пресли
Елвис Арън Пресли, по-известен като Елвис Пресли или просто Елвис, е певец, музикант и актьор от САЩ. Елвис Пресли е най-голямата звезда на рокендрола и икона в музиката и киното, смятана за една от най-значимите личности в поп културата на 20 век. Той е най-продаваният солов артист в историята на поп музиката. Често е определян като Краля на рокендрола или просто Краля. Пресли тръгва по пътя на музиката през 1954 година и бързо става известен в цялата страна, като прави известна сред широката публика афроамериканската музика. С поредица от успешни сингли и телевизионни участия той се превръща във водеща фигура в зараждащия се стил рокендрол. През 50-те и 60-те години на 20 век участва и в киното и издава филмова музика, но след 1968 година подновява концертната си дейност до смъртта си през 1977 година. Елвис Пресли има продадени между 500 000 и 600 000 албума в световен мащаб.

Бенджамин Франклин
Бенджамин Франклин е американски политик, общественик, учен, издател, дипломат, изобретател и един от Бащите-основатели на САЩ. В навечерието и по време на Американската революция е главният говорител на британските колонии в споровете с правителството на Великобритания, където прекарва дълго време. Играе важна роля в осигуряването на помощта на Франция за революцията, признаването на независимостта на колониите от Великобритания и създаването на Конституцията на САЩ. Бенджамин Франклин е известен още с просветителската си дейност и с множеството известни цитати, както и със своите експерименти с електричеството. Сред изобретенията на Франклин са затворената фурна, медицинският катетър, гръмоотводът, плавниците и бифокалните очила.

Ал Капоне
Алфонс Габриел Капоне, познат и под псевдонима „Белязаният“ е американски гангстер от италиански произход, който става печално известен по време на сухия режим в САЩ в Чикаго като съосновател и шеф на организирания престъпен синдикат Chicago Outfit. Седемгодишното му властване като престъпен ръководител завършва, когато е на 33 години. Капоне е роден в Ню Йорк, дете на италиански имигранти. От рано става член на гангстерска групировка и работи като охрана на престъпни места като бордеи. След като навършва 20 години, той се премества в Чикаго и става бодигард и доверено момче за всичко на Джони Торио, главатар на престъпен синдикат, който нелегално доставя алкохол и се ползва с политическа защита. Конфликтът с друга гангстерска група се оказва ключов в издигането и падането на Капоне. Торио се оттегля, след като за малко не е убит и дава властта си на Капоне.

 

 

Ако статията ви е харесала ще се радваме да ни последвате във Facebook – Bulletin.bg

20 качества на Стрелеца, които го правят перфектен!

Подобни статии

Back to top button