Последни новиниСвят

800 са арестуваните вчера в Москва

Вчера бе съобщено, че арестуваните заради неразрешен от властите в руската столица протест за 30 души. Днес обаче бе оповестено, че руската полиция е задържала вчера над 800 души, участващи в демонстрация с искане за свободни избори в Москва, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

По информация на организацията „ОВД-инфо“ в руската столица са били задържани 828 души, а лежащи в безпомощно състояние на земята хора са били бити с палки. Полицията съобщи за 600 ареста и добави, че в протеста са взели участие 1500 души.

Опозиционни активисти по-късно публикуваха скрийншотове от полицейски доклади, в които се говори за 10 000 участници.

Полицаи измъкнаха известната активистка Любов Собол от такси и я вкараха във ван минути преди началото на протеста срещу изключването на опозиционни кандидати от предстоящите следващия месец местни избори.

На подобрен голям протест в Москва миналата седмица бяха задържани над 1000 души, имаше и сведения за осъществяване на полицейско насилие. Около 500 от задържаните останаха в ареста.

Властите казват, че кандидатите на опозицията не са събрали достатъчно действителни подписи, за да се регистрират. Изключените кандидати казват на свой ред, че това е лъжа. Този вот, макар и местен, се смята за „суха тренировка“ преди националните парламентарни избори през 2021 г.

Руските власти започнаха разследване за предполагаемо пране на пари на стойност 1 милиард рубли (15,3 милиона долара) срещу фондацията за борба с корупцията на опозиционера Алексей Навални.

Навални и неговите съюзници заявиха, че фондацията, която публикува редица неудобни разследващи материали за представители на властта, е финансирана прозрачно с дарения.

Арестуваха пияни пилоти преди полет в Шотландия

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button