ЛюбопитноПоследни новини

Как най-смразяващите кръвта мафиотски босове в историята получиха прякорите си (Първа част)

В света на мафията често се случвало босовете да не знаят истинските имена на „колегите“ си. Включването в едно тайно общество, каквото е мафията, изисква дискретност, а хората извън закона единствено печелят в зависимост от това колко малко се знае за истинската им същност. Затова прякорите са били истинска благодат за тях.

 

ВТОРАТА ЧАСТ НА ПУБЛИКАЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

 

Ето как едни от най-зловещите мафиотски босове в историята получиха прякорите си, с които винаги се запечатаха в паметта ни:

 

Ал Каппоне – „Белязания“

Ал Капоне получава прякора си след като лицето му е прерязано със счупена бутилка по време на бой в бара „Харвард Инн“ през 1917 г. Това се случва няколко години преди Капоне да се превърне в „Краля на Чикаго“.

 

прякорите
Ал Капоне

 

 

Капоне, който тогава е едва на 18 години, прави невинна забележка по адрес на една дама, а за благодарност брат й го дарява с белега, който му остава за цял живот и създава неговия прякор, който самият той ненавижда.

 

Израел Алдерман – Ледената клечка Уили (Ice Pick Willie)

Израел Алдреман е един от най-бруталните наемни убийци на мафията в Минеаполис. Той печели прякора си с ужасяващия си навик да намушква мозъка на жертвите си с шиш през ухото.

 

прякорите
Израел Алдерман – “Ледената клечка Уили”

 

Както Ал Капоне, така и той е заловен от дългата ръка на закона заради данъчни измами, а не за най-ужасяващите си престъления.

 

Винсент Кол – „Бясното куче“

 

Още един наемен убиец влиза в класацията – Винсент Кол, роден в Ирландия, но „развихрил се“ в Ню Йорк. Той е един от най-изпечените убийци на мафията през 20-те и 30-те години на миналия век. Известен е с отвличанията на други мафиоти с цел откуп. Именно при такова отвличане през 1931 г. той получава прякора си „Бясното куче“.

 

прякорите
Винсент Кол – „Бясното куче“

 

Неговата цел бил контрабандистът Джоузеф Рао. При опита за отвличане се стигнало до престрелка, при която загинало 5-годишно дете. По-късно кметът на града лепва на Кол прякора „Бясното куче“.

 

Кол е убит година по-късно пред аптека.

 

Филип Теста – „Пилето“

Филип Теста закратко е босът на мафиотското семейство във Филаделфия. Прякора си „Пилето“ получава заради замесването си в бизнеса с домашни птици.

 

прякорите
Филип Теста – „Пилето“

 

Умира при експлозия на мина,поставена под верандата му. От там започва мафиотска война, която вдъхновява Брус Спрингстийн да напише: „Взривиха Пилето снощи във Фили (Филаделфия, бел. ред.)/ гръмнаха и къщата му също“.

 

Томасо Бушета – „Босът на двата свята“

Томасо Бушета е първият член на страховитата Сицилианска мафия, който се осмелява да наруши „омертата“ – споразумението за мълчание.

 

прякорите
Томасо Бушета – „Босът на двата свята“

 

Прякорът му „босът на двата свята“ излиза след като той става свидетел срещу останалите босове на мафията, както и срещу корумпирани политици. А най-любопитното е, че остава жив след това.

 

Умира през 2000 г.на 71 години от рак.

 

Чиро Теранова – „Кралят на артишока“

Чиро Теранова е роден в Корлеоне, Сицилия – точно като известния Кръстник. След като се мести в Ню Йорк през 1893 г., той влиза в подземния свят и превзема семейство Морело.

 

прякорите
Чиро Теранова – „Кралят на артишока“

 

 

Прякорът му идва от навика му да изкупува всички артишоци, идващи в града, и да ги продава поне на тройна цена. Теранова умира след два инфаркта на 49-годишна възраст.

 

Франсис Салем – „Франк Кадилака“

Франсис Салем работел в магазин за коли преди да се превърне в убиец. Той изработва прякора си, като принуждава работниците си да надраскват с ключ всяка 30-та или 40-та кола, която продавал, за да може да получава парите за ремонта от клиентите си.

 

прякорите
Франсис Салем – „Франк Кадилака“

 

По-късно той е заподозрян в убийството на федерален свидетел – собственик на нощен клуб в Бостън през 1993 г. Дълги години обаче не са открити доказателства, които да го вкарат в затвора. Чак през 2016 г. тялото на жертвата е открито, а Франк Кадилака остава в затвора и до днес.

 

Антъни Спилотро – „Мравката“

Антъни Спилотро е италиански американец от второ поколение, който става известен в мафиотските среди в Чикаго.

 

прякорите
Антъни Спилотро – „Мравката“

 

Прякорът „Мравката“ му е даден от агент на ФБР, който го нарича „онази вбесяваща мижитурка“. След като медиите не могат да го наричат така, съкращават прозвището на „Мравката“. Спилотро е намерен полугол и мъртъв през 1986 г. в Индиана.

 

Антъни Акардо – „Голямата риба тон“ или „Джо бухалката“

Ето и гангстер с два прякора. Първото си прозвище получава от медиите след като се появява негова снимка с огромна риба тон, която сам е уловил.

 

прякорите
Антъни Акардо – „Голямата риба тон“ или „Джо бухалката“

 

Вторят прякор му е даден от самия Ал Капоне. Акардо убива няколко предатели мафиоти с бейзболна бухалка, след което Белязания възкликва: „Това момче е същински Джо Бухалката“.

 

ВТОРАТА ЧАСТ НА ПУБЛИКАЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

 

След смъртта на Бухалката през 1992 г. шефът на борбата с престъпността в Чикаго обявява, че ерата на Капоне най-сетне е приключила.

 

Как най-смразяващите кръвта мафиотски босове в историята получиха прякорите си (Втора част)

 

Източник: ati.com

 

Разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Подобни статии

Back to top button