ЛюбопитноПоследни новини

Разврат, любовници и подкупи по пътя към върха – най-скандалният папа в историята

Управлението на папа Александър VI е изпълнено с подкупи, прегрешения и скандален личен живот. Всичко това му спечелва име на най-корумпирания глава на Римокатолическата църква в историята.

 

Към това се прибавят действията му против човешките и божиите закони – убийства, връзки и слухове за кръвосмешение със собствените му деца.

 

Ето и историята на най-скандалния папа.

 

папа
Родриго Боргия
снимка: Wikimedia Commons

 

ПЪТЯТ КЪМ ПАПСТВОТО

 

Папа Александър VI е роден с името Родриго Боргия в испанския град Ксатива през 1431 г. Семейството му се състои от аристократи, които печелят името и състоянието си по време на Ренесанса чрез връзки с високопоставени служители. Най-големият възход на семейството започва, когато чичото на Родриго – Алфонсо де Боргия става папа през 1455 г.

 

Когато е избран на поста, той назначава племенника си – тогава 25-годишен – Родриго за кардинал. Той става и вице-канцлер на Ватикана.

 

Като млад той е описван като висок и красив с “невероятни финансови умения”. За него се говори, че се занимава с подкупи, непотизъм и диви оргии.

 

папа
Родриго Боргия
снимка: Wikimedia Commons

 

По онова време се счита за нормално за високопоставените в йерархията да имат любовници. Родриго Боргия има две известни, а самият той признава, че от тях има седем деца. Историците вярват обаче, че той има много повече незаконни наследници, чиито имена са незнайни.

 

Въпреки греховните си страсти, той се превръща в папа Александър VI, а от там започва истинското му падение.

 

СКАНДАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ

 

Смъртта на папа Инокентий VII през 1492 г. Разпалва жестока война за влияние сред кандидатите за висшия религиозен пост. 61-годишният Родриго Боргия успешно подкупва болшинството кардинали за техните гласове и така получава желаното поприще.

 

Той назначава 10 свои роднини за кардинали. Сред тях е и 18-годишният му син Сезаре, както и по-малкият брат на любовницата му, който по-късно също става папа.

 

Папата подарява на приближените си огромни парчета земя, собственост на църквата, а често продава други земи, за да спечели богатство.

 

Междувременно той се наслаждава на греховен начин на живот, изпълнен със скъпи церемонии и пирове.

 

папа
снимка: Wikimedia Commons

 

На 30 октомври 1501 г. той и синът му Сезаре са домакини на вечеринка, станала известна като “Банкетът на кестените” в Апостолическия дворец – официалната резиденция на папата. Според свидетели тържеството представлявало една голяма оргия. Папата, синът му и някои техни приближени ползвали услугите на 50 проститутки едновременно и дори си направили състезание.

 

Съвременните ватикански историци и до днес спорят дали това прословуто парти наистина се е състояло. Въпреки това, дневникът на организатора на папските церемонии по онова време е свидетел на тези събития. В него Джонатан Бърхард пише:

 

“Няма престъпление или срамен акт, които не се случват в момента в Рим. Кой не би бил ужасен от … ужасните чудовищни и развратни действия, които се извършват без свян в дома му, без уважение към човек и Бог? Изнасилванията и кръвосмешенията са безбройни… огромни тълпи от куртизанки обитават двореца “Свети Петър”, сводниците и публичните домове са навсякъде!”

 

Папа Александър VI умира по-малко от две години след прословутия банкет. А слуховете за случващото се пред очите на Бог от най-високопоставения му слуга издълбават черно петно върху името Боргия.

 

СРАМЪТ НА СЕМЕЙСТВОТО

 

Колкото и ужасяващо да ви се струва разказаното дотук, това дори не е най-скандалното от семейство Боргия. Най-ужасяващите неща са извършени от две от децата на папата – Сезаре и Лукреция.

 

Известен със своята кръвожадност, Сезаре вероятно убил собствения си брат Джовани. Има и друга версия за смъртта му – съвременните историци подозират, че край на живота на Джовани може да е сложила ревнива любовница.

 

папа
Сезаре Боргия
снимка: Wikimedia Commons

 

Лукреция също не се отличавала с особено целомъдрие и праведен живот. За нея има свидетелства, че обичала да отравя враговете си. Враговете на фамилията Боргия често изчезвали безследно и мистериозно.

 

Според слуховете, дъщерята на папата носила пръстен с тайно отделение, в което съхранявала смъртоносна отрова, за да може да убива по всяко време.

 

папа
Лукреция Борхия
снимка: Wikimedia Commons

 

Лукреция се жени още на 13 години. Но само четири години по-късно бракъ й е анулиран, а като причина е посочена импотентността на мъжа й. За отмъщения той я обвинява, че имала афери със собствените си баща и брат. Тази информация обаче се отхвърля от историците като политически слух.

 

Източник: ati.com

 

Хороскопът на древните елини разкрива вътрешната същност на всеки от нас

Разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Подобни статии

Back to top button