Традиционните великденски курабийки, които всички обичат
На Великден традиционно се хапват козунак и яйца. Никой обаче няма да откаже още едно сладко изкушение – специалните великденски курабийки.
Необходими продукти:
яйца – 2 бр. кисело
мляко – 1 ч.ч.
сода бикарбонат – 1 ч.л.
олио – 1 ч.ч.
брашно – колкото поеме
Начин на приготвяне:
В дълбока купа си разбиваме яйцата със захарта. Предварително в една чаша си изсипваме кисело мляко и в него гасим содата. Тази смес добавяме към яйцата и накрая прибавяме и олиото. Можем да ползваме и мас пожелание, разбъркваме добре и започваме да добавяме брашното като непрекъснато бъркаме.
Бъркането става отначало в съда, но когато сместа се сгъсти, започваме да месим тестото за великденските курабийки на плота с ръка. В случая съм писала колкото поеме, защото много зависи от големината на яйцата и брашното е различно.
Добавяме брашно, докато се получи средно тесто – не много меко, не много твърдо. Когато месим на плота, не трябва да залепва нито по ръцете, нито по плота. Тестото когато е готово, оставяме да почива за около час, след което на ръка оформяме нашите курабийки.
Всяко едно от топчетата овалваме със захар. Нареждаме великденските курабии със захар в тава и печем на 190 градуса до леко позлатяване.
За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО