Любопитно

Орехите – една от най-полезните храни

Сред най-популярните ядки са орехите. Освен, че са вкусни и могат да се използват във всякакви видове сладкиши и яденета, те са и една от най-полезните храни, които можете да ядете. Оеховите ядки са богати на витамини А, В1, В2, В6, фолиева киселина, витамини от групата Р и дори на витамин С. Те имат и високо съдържание на омега-3 мастни киселини, което води до снижаване на риска от сърдечни заболявания. Орехите имат и други вещества като калций, мед, цинк и йод. 

Орехите имат благоприятно влияние върху сърцето и помгат срещу възпаляването, което причинява болести като диабет или болестта на Алцхаймер. Те дори могат да помогнат за намаляване на риска от някои видове ракови заболявания, включително рак на гърдата и простатата. 

Орехите могат да помогнат за намаляване на теглото. Въпреки, че са калорични, проучванията сочат, че енергията, която се приема от орехи е до 21% по-малко, отколкото се очаква. Освен това в друго проучване на хора с наднормено тегло, яденето на около 50 грама орехи веднъж на ден има доказан ефект върху намаление на апетита. 

Проучване за ефектът на орехите върху холестерола показва, че консумацията на орехи може да намали нивата на „лош” холестерол средно с 4,3 милиграма на децилитър и общия си холестерол средно с 8,5. Това означава с 4,3% и с 6,1%. Наблюдават се разлики според пола, като при мъжете холестеролът е спаднал със 7,9%, а при жените – с 2,6%.

Разбира се, известно е, че ореховите ядки са полезни за здравето. В случая учените се заемат да докажат тяхното благоприятно въздействие върху човешкия организъм. Изследователите обръщат внимание, че резултатите показват умерен спад и не достигат стойности, които са характерни при прием на лекарства. Ядките могат да помогнат, но не и да заменят лекарствените средства.

Подобни статии

Back to top button