На ФокусПоследни новиниСвят

Професор в Йейл призовава възрастните в Япония да направят “масово сепуку” за да се реши проблемът със застаряването

Йусуке Нарита, 37-годишен професор по икономика в Йейл има интересно решение за проблемите на Япония със застаряващото население – масово самоубийство и масово сепуку за възрастните. За него евтаназията не е просто възможност, а трябва да се говори за задължителна евтаназия в бъдещето. 

Япония действително има проблем със застаряващо население – ражданията в държавата са под 800,000 в 2022. Предишната оценка беше, че ще паднат до тази цифра през 2030 година, което показва, че ситуацията става все по-страшна. Това означава по-малко работна ръка и по-малко млади данъкоплатци, които да плащат за пенсиите и здравеопазването на възрастните.

“Нашата държавата е на ръба да може да изпълнява социалните си функции. Моментът е сега или никога да се справим с ражданията – това е въпрос, който не можем да отлагаме”, споделя Кишидо Фумио, премиерът на Япония

Поради това професор Нарита смята, че японците трябва да “умрат по един или друг начин”:

“Или ще започне масовото самоубийство или ще трябва да говорим за възможността да го направим задължително”, смята той

Джон Нолте от американската медия Брейтбарт смята, че това е проблем, свързан с американската култура:

“Американската култура се е превърнала в нещо толкова преуспяващо, че можеш да отлагаш израстването докато не умреш. Хората не усещат обществен натиск да създават семейства. Дори напротив, обратното се случва – левите феминистки описват това да имаш деца като робство, а лъжещите екоактивисти обясняват как пренаселването (което не е проблем) убива планетата. И разбира се, хора като Нарита срещат съгласие сред безбожните”, пише Джон Нолте

Евтаназията на възрастни наистина набира скорост в развития свят. В Канада вече има приет закон за доброволна евтаназия на възрастни и дори скандали за хора. А Нарита има стотици хиляди последователи в Япония, предимно млади, които приемат посланията му като начин да им бъде направен път в лидерските позиции в политиката и индустрията. Самият Нарита споделя, че коментарът му е приет извън контекста – че той ползва “масово сепуку” метафорично и всъщност има предвид възрастните да се откажат доброволно от високите си позиции и да помогнат за смяната на поколенията. 

Дали изказването му е “демонично” или просто не добре формулирано – не е ясно. Но според Нолте, става въпрос за неизбежен процес, в който Света троица става “порно, интернет култура и марихуана”. А възрастните стават “все по-излишни” в този живот.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Експерти предупреждават за „невиждана пандемия“ от птичи грип – има риск и да стигне до хора

Подобни статии

Back to top button