Любопитно

Екзотична гъба подобрява паметта

Екип от Университета в Куинсланд е открил способността на ядливата гъба Hericium erinaceus /лъвска грива/, да подобрява паметта и да стимулира растежа на нервните клетки. Резултатите от предклиничното проучване са описани в Journal of Neurochemistry.

Екстракти от тази гъба често се използват в традиционната китайска медицина, но сега учените са решили да проследят въздействието ѝ върху мозъка от научна гледна точка.

Най-полезните продукти за дълбока и трайна мисъл

Авторите изолират активните съединения от Hericium erinaceus и след това третират с тях култивирани мозъчни клетки. С помощта на най-съвременните микроскопи със суперразрешение учените успяха да проследят точните молекулярни механизми на ефектите.

Шамфъстъкът – аристократът сред ядките

Някои вещества на гъбата насърчават силно изразеното размножаване на невроните, както и оптимизират комуникацията между другите нервни клетки. Това в крайна сметка води до видими подобрения в работата на паметта. Авторите смятат, че откритието им е обещаващо за разработването на нови методи за лечение на невродегенеративни когнитивни разстройства, като например болестта на Алцхаймер.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg

или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Разрязан лимон на нощното шкафче понижава стреса и кръвното налягане

Подобни статии

Back to top button