Любопитно

Вкусния ястия с ябълки

Ябълките са един от любимите плодове на хората из цял свят. Освен това, те са една от най-здравословните храни, които можем да ядем.

Предлагаме ви няколко лесни рецепти, с които да разнообразите яденето на ябълки:

1. Лесна салата с ябълки, моркови, орехи и синьо сирене

Необходими продукти: 
• Ябълка – 1 бр.
• Морков – 2 бр.
• Орехи – 20 гр.
• Синьо сирене – 50 гр.
• Зехтин – 2 супени лъжици
• Сол

Това е много лесна и диетична рецепта. Тя е идеална за есенния сезон и същевременно е много полезна и пълна с витамини. За направата й е необходимо да нарежете морковите и зелената кисела ябълка на много тънки, почти прозрачни филийки. Овкусете ги със зехтин и сол. След това ги разбъркайте старателно и ги поставете в купа. Орехите се начупват на половинки или четвъртинки, според предпочитанията. Накрая следва синьото сирене, което се реже на едри кубчета. Последните два компонента се добавят върху салатата и се сервира свежа. Тя  е лесна и вкусна, а комбинацията на зелена кисела ябълка със синьо сирене и моркови гали небцето.

 

2. Задушено пуешко със сос от ябълки и ром

Необходими продукти: 
• Пуешко месо – 800 гр.
• Прясно мляко
• Ябълки – 4 бр.
• Амарето – 50 мл.
• Ром – 100 мл.
• Лимонов сок – 2 супени лъжици
• Зехтин – супени лъжици
• Ябълков сок – 250 мл.

Пуешкото месо се нарязва напреко на медальончета. В пасатор се пюрират половината от ябълките, заедно с амаретото, лимоновия сок, зехтина и солта. С тази смес се покриват пържолите и се слагат в хладилник да се мариноват за около 2 часа. След това се изпичат на тиган в малко мазнина за около 3 минути от всяка страна до получаване на златиста коричка, като се внимава да не загорят. Заедно с пържолите в тигана се добавя и другата половина ябълки, нарязани на резенчета. Когато пържолите получат златист загар, се добавят ябълковият сок и ромът. Градусите се намаляват, така че леко да къкри, а не да изври бързо течността. Всичко се задушава за 8-10 минути. Пържолите се поднасят с резенчетата ябълки и поляти със соса.

 

3. Тарт „Татен“

Необходими продукти: 
Ябълки – 800 гр.
Захар – 100 гр.
Ябълков ликьор – 100 мл.
Бутер тесто – ½ опаковка
Ванилия – 1 бр.
Масло – 120 гр.

Тарт „Татен“ е световно известен десерт, който е роден от кулинарна грешка. Този сладкиш се ражда през 80-те години на 19-ти век в хотел, притежаван от две сестри. Сестрата, която се занимавала с приготвянето на храна, едната вечер била особено преуморена. Докато правила ябълков пай, забравила на котлона ябълки в карамел. На следващия ден ѝ хрумнало как може да спаси положението. Тя покрила тигана в многолистно тесто и го метнала да се изпече на фурна. Веднага забелязала колко много се услажда този десерт на клиентите в хотела.

Тарт „Татен“ е изключително лесен десерт, който отнема малко време и не изисква много продукти.
Първата стъпка от рецептата е направата на карамела. В тенджерка или тиган. На умерен огън се смесват маслото със захарта до получаване на карамел. Когато карамелът е готов се изсипва на дъното на добре намаслена тавичка и се изчаква 5 минутки, за да стегне малко. След това се подреждат ябълките нарязани на осминки, а тестото се поставя върху тях. Целта е да ги покрие и е препоръчително да подвиете краищата му. Направете няколко дупчици в тестото и оставете сладкишът да се изпече в предварително нагрята фурна на 170 градуса за около 45 минутки.

Изчакайте известно време след изпичането на тарта, за да не се разтече карамелът и да се охлади малко тестото. Може да поднесете със студен ванилов крем или с топка ванилов сладолед.

Подобни статии

Back to top button