BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Ердоган отново спечели президентските избори в Турция

Реджеп Таийп Ердоган спечели поредните избори в Турция и ще продължи да владее страната за още 5 години, след 20 години на власт. Ердоган водеше с 52% срещу 48% за опонента Кемал Кълъчдароглу, с 99% преброени бюлетини, според върховния изборен съвет на държавата.

Ердоган обяви победата пред своето жилище в Истанбул и заяви, че ще построи “векът на Турция”. 

“Отворихме вратите за векът на Турция без да правим компромиси с нашата демокрация, нашето развитие и нашите цели”, каза той.

Президентът, който често обвиняваше противниците си, че членове на ЛГБТ общността са част от партията им, обеща да се бори срещу ЛГБТ организациите.

“ЛГБТ може ли да нахлуе в АКП (бел.ред. – партията на Ердоган) или другите партии от коалицията? Семейството е свещено за нас!”, каза той.

Победата на Ердоган се очакваше, но бе по-оспорвана, отколкото се видя в първия тур. Там той водеше с 49% срещу 44%, но националистите, които събраха 5%, го подкрепиха за втория тур. Въпреки силното представяне на втори тур на Кълъчдароглу, той не успя да събере гласовете в ключовите региони, които докараха победата на Ердоган.

Кълъчдароглу се опита да засили риториката срещу мигранти от Сирия и Афганистан, обещавайки да ги върне по родините им, но това не бе достатъчно да получи подкрепата на националистите. Те предпочетоха Ердоган, тъй-като той има твърдо отношение към кюрдските организации, а Кълъчдароглу е предпочитаният кандидат в кюрдските райони.

Според Кълъчдароглу изборите са били едни от най-нечестните в историята на държавата, с целия държавен апарат впрегнат да помогне на настоящият президент.

Ердоган обеща да продължи своята политика на независимост и да поддържа отношения с Русия, които бяха поставени под въпрос от опонента Кълъчдароглу. По време на своята кампания той също така обещаваше да не позволи на ЛГБТ организациите да нахлуят в Турция и да се противопоставя на глобализма.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Турция избира президент, Ердоган с внушителна преднина

Подобни статии

Back to top button