БългарияНа ФокусПоследни новини

Българите източили 54 милиона паунда от Великобритания ползвали данни от жители на Сливен

Българите, които са направили схема за източване на социалната система във Великобритания и са успяли да измамят британците от 54 милиона паунда са ползвали личните данни на жители от сливенския квартал “Надежда”, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен Ваня Белева.

Сливенската прокуратура и обвинението във Великобритания работят съвместно по разследването на случая. То е започнато от Специализираната прокуратура у нас. Сега случаят е прехвърлен на прокуратурите в Сливен и Пловдив, обясни Белева пред БТА. Към момента е образувано досъдебно производство за пране на пари. На този етап не може да се каже колко точно са жителите на сливенския квартал, защото документите им са установени и иззети в Англия, посочи още тя.

Групата е действала между октомври 2016 г. и май 2021 г. Арестите са извършени на 5 май 2021 г. През юни 2021 г. “Юроджъст” започва да сътрудничи по искане на Лондон и да координира дейността с българските органи. В агенцията са проведени две срещи за координиране на националните разследвания и обсъждане на правното сътрудничество, включително как да се предадат на правораздавателните органи заподозрените и как да се възстановят откраднати средства.

Съвместната британско-българска група за разследването с подкрепата на “Юроджъст” е създадена през януари 2022 г. През нея са правени директни размени на доказателства, особено на данни от банките. За петимата се предполага, че са от района Сливен, тъй като за партнираща структура от българска страна “Юроджъст” посочва именно Районната прокуратура в Сливен. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Асен Василев лобирал пред министъра Калин Стоянов човек на баща и син Димитрови да е шеф на полицията в Хасково

Подобни статии

Back to top button