BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Езичеството става все по-популярно за сметка на традиционните религии

Преди векове древните келти са пътували по ветровитите блата, за да се поклонят на рогатия бог Чернунос. Древните египтяни са прекосявали пустините, за да призоват защитата на Изида. Друидите са бродили по горски поляни, за да извършват ритуали под луната. Но с течение на времето тези божества се превръщат в мит.

Напоследък обаче интересът към езическите практики – кристали и карти таро, астрология и билкова магия – се възражда и езичеството се връща от периферията в центъра на попкултурата, съобщи National Geographic.

Поне 1,5 млн. души в САЩ се определят като езичници, като през 2001 г. те са били 134 000. Те варират от уикани и кеметици до вещици и езичници от TikTok.

“Като цяло се наблюдава отдалечаване от организираните религии и насочване към духовността”, каза Хелън Бергер, автор и социолог на съвременното езичество и магьосничество.

„Движенията за овластяване на жените и за правата на хомосексуалистите, климатичната криза и желанието за по-утвърждаваща живота религия подхранват интереса към разрастващата се духовна общност“, добави тя.

“Много е трудно да се обобщи какво е езичеството, тъй като има толкова голямо разнообразие”, каза Сара Пайк, автор и професор по сравнителна религия в Калифорнийския държавен университет в Чико.

“Езичниците разглеждат природния свят като свещен. Те празнуват взаимовръзката между всички неща, като виждат хората, природата и духовните същества като част от мрежата на живота”, добави Пайк.

В исторически план терминът “езичник” се отнася за всеки, който не вярва в юдео-християнските принципи, като често принадлежи към древните култури в страни като Гърция, Рим, Египет, Скандинавия и Ирландия.

“Повечето древни езичници не са използвали самия термин “езичник” и не са се възприемали като принадлежащи към отделна група”, заяви Едуард Уотс, професор по история в Калифорнийския университет в Сан Диего.

След векове на преследване езичеството остава предимно маргинална практика до 60-те години на ХХ век. То се превръща в привлекателна религия за хората, които се бунтуват срещу ограничителните социални норми. През последното десетилетие възходът на TikTok-#witchtok има повече от 35 милиарда гледания – и популярни телевизионни предавания като Chilling Adventures of Sabrina, Vikings, Supernatural и American Horror Story спомагат за засиления интерес към духовното движение.

Посещението на ритуално събитие е един от начините да се запознаете с езическите практики. Самхейн, който се празнува от вечерта на 31 октомври до 1 ноември, отбелязва края на сезона на реколтата и началото на зимата. В Салем езичниците отбелязват празника с фестивали, танци, разходки сред природата и почитане на предците си. Посетителите могат да посетят официалния бал на вещиците в Салем за Хелоуин, за да станат свидетели на церемониални танци, заклинания и други ритуали.

Дикси “Кралицата на страстта” Диърман, основателка и върховна жрица на завета Олденвилд в Ашвил, твърди, че да се преживеят ритуалите от първа ръка е трансформиращо, тъй като участниците изпитват екстатично състояние, създаващо усещане за единство с другите участници.

Пътешествениците могат да посетят Храма на богинята Майка Гроув, близо до центъра на Ашвил, за да се включат в публични ритуали по време на древните свещени дни (и Деня на Земята) и да участват в церемонии по пълнолуние. По време на други ключови езически празници като Юл (зимното слънцестоене), Остара (пролетното равноденствие) и Лита (лятното слънцестоене), Къщата на вещиците в Салем – единствената запазена постройка в града, пряко свързана с процесите срещу вещиците в Салем от 1692 г., предлага демонстрации на живо и дейности, които запознават с езическите традиции.

Роджър Херсън, практикуващ магьосник, каза, че “Нова магия на Англия” и “Пентаграм” в Салем са чудесни начални места за хора, които изследват езичеството, тъй като са едновременно “магазин и училище за магьосничество и вълшебство“.

“В Салем има много вещици, които все още практикуват и преподават магия по автентичен начин, за разлика от тези, които са по-скоро в сферата на блясъка и разкоша”, каза Херсън.

Салем и Ашвил не са единствените градове, известни с езическите си събирания. В Южна Калифорния Pacific Circle Revival е домакин на общностно уединение, където лагерниците се изключват от мрежата и се свързват със земята чрез духовни ритуали и образователни семинари. Всяка година през юли, по време на лятното слънцестоене, WitchsFest USA – един от най-големите езически фестивали в САЩ – събира хиляди хора по улиците на Манхатън за танцови кръгове, 60 различни “магически” семинара и гостуващи лекции от световни езически лидери.

Езическите общности, в които има много магазини за екстрасенси, курсове по астрология, лечители и магазини за метафизични материали, са привлекателни за физическите компоненти на езичеството. Но в Седона, град, известен със своите вихри и места със спираловидна енергия, духовните дейности са тези, които привличат хиляди туристи в Червените скали годишно.

“Туристическите гидове там казват, че около града има четири конкретни вихъра – Airport Mesa, Cathedral Rock, Bell Rock и Boynton Canyon, но според местните предания целият район е вихър, който засилва духовните практики като медитация, ясновидство и йога”, заяви Сузана Крокфорд, антрополог и автор.

Green Witch Creations, аптека в Седона, предлага семинари за духовно овластяване, подреждане на чакрите и лечение на аурата. Освен това продава бижута с чакри и кристални пръчки и предлага разчитане на карти таро и енергийни сеанси с рейки.

Диърман твърди, че хората, които се интересуват от езичество, трябва да търсят начини да се запознаят с културата от първа ръка и да са готови да се учат.

“Туристите се стичат да се срещнат с нас, за да видят дали това, което пишем в книгите си, наистина е вярно. Те виждат, че ние живеем това, което пишем, и се вдъхновяват от него”, каза тя.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Г-7: Русия трябва да плати над 486 млрд. долара на Украйна

Подобни статии

Back to top button