На ФокусСвят

Падането на Берлинската стена в снимки: Как се промени Европа

30 години от падането на Берлинската стена. Датата 9-ти ноември 1989-та година променя стария континент и целия свят. Най-голямата политическа промяна в следвоенна Европа.

 

Берлинската стена

 

Вдигната през 1961-ва година стена беше символ на Студената война и на противопоставянето на двата лагера – източен и западен. 45 хиляди бетонни блокове с височина от три метра – 155 километра дължина.

 

Берлинската стена

 

Берлинската стена пада, когато правителството на ГДР съобщава решението си да отвори границите на държавата за свободно пътуване на своите граждани.

 

Берлинската стена

 

Фрагменти от стената бързо се превръщат в обект на търговия. Много от късовете от Берлинската стена са купени в САЩ и се намират в корпорацията „Майкрософт”, в щабквартирата на ЦРУ и др.

 

Берлинската стена

 

ЧЕСТВАНИЯТА

В Германия ще се проведат редица церемонии и чествания в днешния ден. В тях ще участват и петима държавни лидери.

 

 

Берлинската стена

 

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер посреща колегите си от Полша, Чехия, Словакия и Унгария в замъка Белвю. После всички заедно се събират пред мемориала “Берлинска стена”, където ще има церемония в “параклиса на помирението”.

 

 

Берлинската стена

 

Речи ще произнесат Щайнмайер и канцлерът Ангела Меркел. След молитвена церемония ще бъдат запалени свещи в националния мемориал на жертвите на комунистическото насилие. Вечерта ще има голям концерт пред Бранденбургската врата.

 

 

Берлинската стена

Макрон обиди и Босна, била „бомба със закъснител“

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button