Макрон обиди и Босна, била „бомба със закъснител“
Еманюел Макрон

Макрон обиди и Босна, била „бомба със закъснител“

Председателството на Босна и Херцеговина ще покани френския посланик в страната Джион Русин на разговори заради изявлението на френския президент Еманюел Макрон, че „Босна е бомба със закъснител, която цъка до Хърватия“. Това съобщават от кабинета на председателя Желко Комшич, цитирани от БГНЕС.

 

В интервю за „Икономист“ френският президент каза също, че що се отнася до региона на Западните Балкани, нито Северна Македония, нито Албания, не са изправени пред проблема за завръщането на джихадистите, за разлика от Босна, която може да се сблъска с това.

 

„Ако сте загрижени за този регион първият въпрос не е нито в Северна Македония, нито в Албания, а в Босна и Херцеговина. Босна и Херцеговина е бомба със закъснител, която цъка до Хърватия и е изправена пред проблема за завръщането на джихадистите“, каза Макрон.

 

Припомняме, че заради остро изказване на френския президент по отношение на българси и украинци се стигна до дипломатически скандал.

 

Миналата седмица Еманюел Макрон заяви в интервю, че предпочита мигранти от Африка пред българските и украинските „банди“. Това предизвика гневна реакция първо от страна на вицепремиера Красимир Каракачанов, а после и от външното ни министерство. Посланикът ни в Париж предаде протестна нота от страна на България, а дипломатът на Франция у нас бе извикана, за да даде обяснения този понеделник.

 

От своя страна премиерът Борисов в опит да потуши напрежението заяви, че се е чул с френския държавен глава и двамата са обсъдили въпроса. По думите на премиера Макрон не е искал да обиди България, а недоразумението идва от неправилен превод. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК