БългарияНа Фокус

Адвокатът на Иван Тодоров: Задържането му е злоупотреба със закона

Минути след като собственикът на обвинената за хакерската атака срещу НАП компания „ТАД Груп“ Иван Тодоров каца на Летище София, той бе отведен в следствието за разпит. Стана ясно, че той ще бъде задържан за 72 часа в ареста, защото имало опасност да се укрие. Адвокатът му обаче коментира остро това решение.

„Възмутително е задържането за 72 часа и твърдението, че е необходимо налагането на най-тежката мярка на човек, който е оказал пълно съдействие, който е уведомил, че заминава по служба и кога ще се върне и, че днес ще се яви. В този случай да се твърди, че има опасност от укриване, е злоупотреба със закона и с правомощия“.

Това заяви адвокатът на Иван Тодоров Ина Лулчева, цитирана от БГНЕС. Тя добави, че единственият мотив, който прокуратурата посочва за задържането му е „опасност от укриване”.

Според адвоката му Ина Лулчева няма нищо възмутително във факта, че е задържан на летището. Тя намира за недопустимо факта, че другите двама са пуснати под парична гаранция, а за Тодоров се иска задържане под стража.

Тя обясни, че не е станало ясно и как точно е станало подбудителството на Кристиян Бойков да извърши хакерската атака срещу НАП. „Известно е, че подбудителството става когато убеждаваш някого да извърши нещо. Когато този някой не твърди, че ти си го накарал, да се твърди, че има подбудителство е доста нелепо”, каза още адвокатът и добави, че Тодоров я е уверил, че неговата фирма никога не се е занимавала с дейност, която цели да всява страх и смут в населението и, че не му е известно някой да е извършвал незаконна дейност.

Лулчева каза още, че дружеството е съдействало на следствието и отдавна е предоставило изисканите от обвинението документи.

Тя коментира още, че и нейните данни са изтекли в следствие на хакерската атака, но подчерта, че големият проблем не е в това, че някакво момче е хакнало системата на НАП, а в това, че държавата не е изпълнила ангажимента си да запази данните на хората в тайна. 

Собственикът на „ТАД Груп“ бе задържан на Летище София

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button