BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

АФД отново расте в Германия, вече е на второ място и другите партии искат да я забранят

Дясната „Алтернатива за Германия“ продължава да расте с особено бързи темпове и вече е 2-рата най-голяма партия в Германия. Според различните анкети в момента те имат около 23% подкрепа, докато християндемократите от ЦДУ са на първо място с около 29-30%. АФД освен това води във всичките провинции на Източна Германия освен в Берлин. 

Останалите партии, притеснени от растежа на АФД, призовават за забрана на партията. Причината е разкритието на тайна среща, на която членове на дясната партия са обсъждали мащабен план за депортиране на мигранти и „граждани, които не са асимилирани“, Въпреки това, АФД не отричат, че една от целите им във властта е да депортират масово мигранти, които не съответстват на немската култура. 

Социалдемократите на канцлерът Олаф Шолц се сриват до трето място с едва 15% подкрепа и водят със само 1% над „Зелените“. Именно Шолц е сред водещите политици, които призовават за забрана на партията. Той смята, че това е въпрос за съдебната система и трябва Германия да се поучи от историята. 

Немската конституция е устроена да позволява забраната на партии, които търсят да „ограничат или премахнат основния свободен, демократичен ред“. Целта е да се предотврати авторитарни партии да превземат властта. 

Досега този принцип е използван два пъти – да забрани „Социалистическата Райх Партия“, която е била наследник на нацистката партия и да забрани „Комунистическата партия“. 

От ЦДУ също са против забраната на АФД, тъй-като според тях това е абсурдно да се случи и докато се обсъжда, само налива в мелницата на десните. 

„Наистина ли лидерът на социалистите смята, че можеш просто да забраниш партия, която стига 30% в предизборните проучвания? Това е плашещо отричане на реалността“, смята лидерът им Фридрих Мерц.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Остин е ръководил ударите срещу хутите от болничното легло

Подобни статии

Back to top button