БългарияНа ФокусПоследни новини

Американската „Уестингхаус“ ще строи 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ за около 14 млрд. долара, финансиран предимно със заеми

България ще плати около 14 млрд. долара за изграждането на двата нови блока в АЕЦ „Козлодуй“, което ще изпълни американската фирма „Уестингхаус“. Проектът е държавен, като ще има държавно участие от 25-30% и остатакът ще се финансира от заеми, гарантирани от държавата.

„Това е, към което се стремим и то е напълно постижимо. Много е важно нататък как ще се сложат нещата организационно, решението на кабинета е за договорености при фиксирани срокове, и при фиксирана цена“, каза министърът на енергетиката Румен Радев, цитиран от БНТ.

Той подписа стратегическо споразумение за сътрудничество с помощник секретаря на САЩ по енергетика Андрю Лайт. Двамата са обсъдили малки модулни реактори за преработка на отпадъците.

„Това не е просто споразумение от стратегическа значимост каквото и да е, защото когато две държави решават да изграждат заедно инфраструктурен проект, това е дълготрайно решение – то може да се развива в рамките на следващите сто години“, уточни Андрю Лайт.

Основно място в споразумението заема именно изграждането на нова мощност в първата ни атомна централа.

„Ние ще се ангажираме не само в изграждането на мощността, но и на обучението на служители, не само тук в България, но и в региона, защото България ще бъде лидер в региона. Това не е просто партньорство, това е сътрудничество за следващите поколения, надявам се че моите деца ще могат да дойдат да го видят, когато бъде построен, че моите внуци също ще дойдат“, коментира Андрю Лайт.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Добрев: Кабинета си направи готина екскурзия на държавни разноски в Щатите

Подобни статии

Back to top button