БългарияНа ФокусПоследни новини

Ангел Джамбазки пита ЕК за забавянето на плащанията по Плана за възстановяване

Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки изпрати въпроси до Европейската комисия с искане за обяснение относно причините за забавянето на плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост в цяла Европа. Към този момент изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост се бави навсякъде, заради изискването да бъдат удовлетворени всички искания на Комисията, което налага и преработване на плановете, съобщиха от кабинета на българския представител в ЕП.

Реакцията на Джамбазки идва именно в следствие на забавянето, породено от желанието на Европейската комисия да преразглежда националните Планове за възстановяване и механизмите за разходване на средствата. България има право на безвъзмездни 5,69 млрд. евро, като досега е получила само едно плащане от 1,37 млрд. евро, което представлява едва 24% от предвидената сума. През изминалата година не са получени никакви средства по Плана за възстановяване.

„Припомням, че проектите, за които ще кандидатстват бенефициентите, без значение дали това ще са частни фирми, държавни или общински институции, трябва да бъдат реализирани до края 2026 г. Това би било пречка и риск за инвеститорите и институциите, които имат желание да участват“ – заяви Джамбазки.

Трите въпроса, които евродепутатът задава към Комисията, са:

1. Смята ли ЕК, че има възможност Плана за възстановяване и устойчивост да претърпи крах и да не изпълни заложените цели?

2. Има ли разработен план за действие, ако проектите и реформите не могат да бъдат реализирани?

3. Можеше ли да бъде избегнат този сценарий, ако водещата роля беше на националните институции, а не на европейските?

Европейската комисия е длъжна да отговори на въпросите в рамките на шест седмичен срок.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Борисов: България е помогнала много повече на Украйна от големите и богати държави в Европа

Подобни статии

Back to top button