БългарияНа ФокусПоследни новини

Асен Василев: Доходите растат най-бързо в ЕС, ако продължи много хора ще се върнат в България

Според финансовия министър Асен Василев, доходите и икономиката в България растат най-бързо от целия Европейския съюз и сегашният бюджет позволява това. Той счита, че бюджетът е балансиран и ще позволи на държавата да покрие Маастрихтските критерии, както и критериите за членство в Еврозоната.

Той отбеляза, че този бюджет е с рекордни инвестиции от почти 10 млрд. лева. Освен това има заложена политика по доходите, която, от една страна, е в синхрон със съществуващото законодателството – минималната работна заплата става 933 лева, а от друга – е доста амбициозна, посочи Василев. Очакваният ръст на заплатите и в държавния, и в частния сектор е около 11 %, т.е. малко над два пъти по-голям от ръста на инфлацията, отбеляза той.

Бюджетът е разчетен при дефицит от 3 %, което позволява на България да остане в Маастрихтските критерии и всъщност да изпълни критерия за членство в Еврозоната, каза още финансовият министър. Бюджетът е разчетен при ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 3,2 % догодина и 1,8 до края на тази година, което, по думите му, означава, че догодина БВП ще бъде 205 млрд. лева.

Средногодишната инфлация, която се очаква за догодина, е 4,8 на сто. Гледайки как се движи инфлацията последните два месеца, е доста вероятно всъщност да има инфлация под тези 4,8 %, но е заложена по-консервативна прогноза в бюджета, посочи Василев, цитиран от БТА.

За първи път в бюджета са изнесени заедно с финансовите параметри и националната инвестиционна програма, всички капиталови разходи и инвестиционната програма за общините, отбеляза финансовият министър. Той посочи, че за последните десет години кумулативно 16 млрд. лева не са направени като инвестиции.

Финансовият министър отбеляза, че за да расте българската икономика, трябва да има инвестиции и адекватно заплащане. Доходите в две много трудни години след ковид и по време на кризата, свързана с войната в Украйна и енергийната криза, в България доходите, след като се отчете ефектът на инфлация, растат най-бързо в целия Европейски съюз (ЕС), заяви Асен Василев. Ако това продължи, в следващите четири или пет години ще видим много повече хора, които се връщат в България, просто защото тук е по-добре да работят и да живеят. За целта обаче трябва да си пооправим инфраструктурата, да си използваме добре средствата, които се отделят за здравеопазване и за образование, така че тези млади хора, които биха се върнали в България, да имат и адекватни социални услуги, добави той.

Кеворкян: Нашите властници са си овце, наметнати с тигрови кожи

Подобни статии

Back to top button