BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Консервативните в Германия с нов успех – партията на Меркел призна, че трябва миграцията да се намали значително

Център-дясната „Християндемократическа партия“ в Германия прие ново решение, свързано с по-стриткна позиция спрямо миграцията в държавата.

„Трябва да възстановим контрола над миграцията. Ние сме космополитна и гостоприемна държава. Но гостоприемност не означава да премахнеш предната врата. Всъщност, гостоприемност означава сами да решаваме кой и колко хора да идват в нашия дом“, заяви председателят на ХДП Марио Воигт

Документът, който е цели 71 страници и се нарича „Живот в свобода“ препоръчва мерки, с които да се ограничи броят бежанци, които влизат в Европа и Германия. Също така, той предвижда бежанците, които влизат в Европа, да бъдат закарани в „трети страни“, за да се разгледат техните молби за убежище.

Тази по-силна линия към миграцията съвпада с шеметния растеж на крайно дясната АФД, която вече достигна невероятните 22% от предварителните проучвания. Както стана ясно в Нидерландия и Италия, предизборните проучвания често подценяват консервативните, националистически партии. 

АФД са втори в страната, като само ЦДУ продължава да е над тях, но с всеки месец преднината им се стопява. Част от причината на християндемократите да приемат новите правила за миграция е, че искат да си върнат гласоподавателите, които са преминали към АФД заради по-силната им позиция против миграция. 

Предложението включва и създаването на „Германска водеща култура“, която да представлява концепция за основните морални виждания и вярвания на Германия. Тази култура ще съдържа уважение към човешките права и „Върховенството на правото“ в Германия. Включено е и представата за Германия като родина, както и признаването на правото на Израел за съществуване. Според ЦДУ само тези, които приемат тази култура, може да станат немски граждани. 

Документът е и стъпка към стопяване на разликите, които първоначално можеха да попречат на АФД и ЦДУ да сключат коалиция. При евентуални избори, двете партии имат огромен шанс да постигнат удобно мнозинство над 50%, но досега се различаваха по някои въпроси, сред които миграцията бе основна разделителна линия.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Зеленски и Фон дер Лайен обсъдиха помощта на ЕС за Украйна

Подобни статии

Back to top button